Animal Themes, Domestic Animals, Fur, Pets, Canada

Zeven dingen waar je kat stiekem een hekel aan heeft (en die jij wellicht doet)

Door Rani Merckx

Kattenbaasjes weten het als geen ander: van een kat in huis word je écht gelukkig. Maar vooraleer je jouw pluizige bolletje – in al je enthousiasme – overlaadt met kusjes en knuffels, lees je best even dit:

Want blijkbaar doen we vaak dingen met onze kat waar hij/zij helemaal niet gelukkig of gezond van wordt! Betrap jij je op deze foutjes?

1. Je kat wiegen als een baby

Ze zijn dan wel snoezig en poeslief, katten zijn geen baby’s! Ze vinden het wel fijn om op je schoot te liggen of tegen je aan te vlijen, maar ze hebben er een hekel aan als je ze heen en weer wiegt als een baby. Volgens indy100.com voelen ze zich zelfs kwetsbaarder als je ze oppakt.

2. Foto’s nemen van je kat

Oh, hij geeuwt. Oh, hij speelt zo snoezig met zijn hengeltje. We begrijpen het heus wel, dat je elke schattige move van je huisvriend op de gevoelige plaat wilt vastleggen. Maar eigenlijk houden ze er niet van. Nog vervelender vinden ze het als je de flitser gebruikt.

3. Je kat aanstaren

Staar jij je kat weleens met grote kijkers liefdevol aan? Je zou het niet zeggen aan die poeslieve ogen, maar volgens de website Feline Forever beschouwen katten dat gestaar – net als de meeste andere dieren – als dominant en agressief gedrag.

   • Ontwijk je zijn blik? Dan voelt hij zich superieur.
   • Blijf je staren? Dan zal hij dit van nature zien als agressief gedrag, en je zelfs mogelijk een mep verkopen.
   • Knippert je kat echter met zijn oogjes of knipoogt hij naar je? Dan is dat weer een teken van affectie, en weet je dat hij zich niet bedreigd voelt

  via GIPHY

4. Je kat imiteren

Als je kat miauwt, doet ze dat enkel en alleen om met jou te communiceren. Katten miauwen zelden tot nooit onderling. Dit doen ze om aandacht te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze voedsel of vers water willen, of met je willen spelen. Ze verwachten niet dat je op die manier terugpraat, sterker nog: het kan ze verwarren.

5. Je kat een pakje aandoen

Oké, dat kerstpakje oogt snoezig, en als kind kleedde je je kat misschien weleens aan, maar volgens Wide Open Pets kunnen katten niets rond hun vacht verdragen. Het voelt ongemakkelijk voor ze, en het belemmert hun bewegingsvrijheid.

via GIPHY

6. Je kat melk geven

De kat bij de melk zetten? Je doet het beter niet! Want volgens cattime.com zijn de meeste katten lactose-intolerant. En hoewel ze het vast lekker vinden, geef je ze best geen melk.

7. Je kat confronteren met veranderingen

Net zoals veel mensen houden ook katten niet van veranderingen. Nieuwe voeding, een ritje naar de dierenarts, een verbouwing: elke verandering – groot of klein – kan ze stress bezorgen. Staan er enkele veranderingen op de planning? Bouw langzaam op en laat je kat geleidelijk aan de nieuwe situatie wennen.

Bron: Margriet.nl en Indy100.com. Beeld: GettyImages

Nog meer kattennieuws:

Partner Content