Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

Uitstap van de week: stappen door de stilte in Klein-Brabant

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week struinen we door polders en over dijken langs een prachtig stil stukje Scheldeboord.

Holderdebolder door de polder

De coronamaatregelen rond uitstappen, het bezoeken van musea en horeca en dergelijke zijn sterk versoepeld. Hier vind je de meest recente regelingen op dat vlak. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. Bij eventuele stopplaatsen geven we de link mee, zodat je kunt zien of er op deze plek nog beperkingen gelden. Klik er zeker even op voor je vertrekt.

In de provincie Antwerpen, net op de grens met Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, ligt de streek die Klein-Brabant wordt genoemd. Vandaag bedoelen we daar vooral het gebied van Puurs, Sint-Amands en Bornem mee. Bornem? Dat is toch de plek waar elk jaar de gevreesde Dodentocht plaatsheeft? Je hoeft niet bang te zijn, wij wandelen hier 6 vlakke kilometers ver, in alle rust. Dat laatste mag je letterlijk opvatten, want waar we naartoe gaan is officieel stiltegebied. We komen plekjes tegen waar, als het goed is, alleen de natuur te horen is. Én we krijgen een prachtig uitzicht op de Schelde. Wil je zelf, of voor je kinderen, wat extra afleiding? Dan kan je ook nog een aantal leuke opdrachten voor onderweg downloaden. Maar vergeet vooral niet je gsm uit te schakelen en voor jezelf even je pauzeknop in te drukken.

Kasteel d’Ursel. (c) Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

We starten op het mooie domein van kasteel d’Ursel, een monument dat zelf een bezoekje waard is. Wij trekken naar de hoofdingang, waar knooppunt 12 en de start van het Stiltepad te vinden zijn, dicht bij de parkeerruimte. Daar volgen we een stukje van de Notelaardreef, de dijk die de polders in tweeën verdeelt sinds hier in 1953 een zware overstroming gebeurde. Als we rechtdoor lopen, komen we al gauw bij paviljoen De Notelaer uit, niet alleen een restaurant maar ook een geweldig uitzichtpunt op de Schelde.

De stilte beluisteren in de hangmat bij de Schelde. (c) Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

Maar dat doen we niet en we laten de stroom nog even links liggen. Aan knooppunt 11 slaan we rechtsaf en volgen we de rand van de gemeente Hingene. Pas zo’n 700 meter verder stappen we over de Eikendam dwars door het rijke, groene polderlandschap. Dit is land dat werd gewonnen op de zee: vruchtbaar en rijk, en op ten hoogste 2 meter boven de zeespiegel. Op het einde, als we dicht bij de Schelde aankomen, wacht ons een hangmat (wel checken of je ze mag gebruiken!) om je te laten wiegen op het geluid van de stilte.

De Groenendijk. (c) De Groenendijk

We volgen nu de machtige stroom via de parallel lopende Oudebroekpolderdijk, 8 meter boven het water. Deze dijk werd aangelegd na de beruchte overstroming van 1976 in het kader van het Sigmaplan. De kant van de stroom komt met de getijden twee keer per dag onder het Scheldewater te staan. Hier heb je dan ook een systeem van slikken en schorren. De begroeiing is door dat fenomeen uniek. Vaak zie je hier ook allerlei soorten eenden langskomen. We stappen tot aan het vroegere veer over de Schelde, dat de ‘Vliegende geit’ werd genoemd. Maar net hier, bij restaurant De Groenendijk (waar we natuurlijk ook kunnen stoppen; paling is hier een specialiteit), draaien we om richting polder. Daar komen we het Groene Wiel tegen, een diepe plas die ontstond na een overstroming.

Het kapelletje van pastoor Huveneers. (c) Inventaris Onroerend Erfgoed

Nu lopen we door Nattenhaasdonk, de plaats die vóór de getijden hier heersten aan het water ontsnapte doordat ze net iets hoger lag dan de omgeving. In de 11de eeuw kwam het water opzetten en in 1825 werd de plek helemaal verlaten na de zoveelste zware overstroming. Alleen het kapelletje van pastoor Huveneers herinnert nog aan dit minstens 16 eeuwen oude dorpje. Zo, en dan wandelen we weer richting Hingene en het kasteel waar we vertrokken. Tijd om door het lommerrijke kasteelpark te struinen, waar je lekker kunt picknicken, De Notelaer bezoeken of gewoon de verkenning van deze mooie streek nog wat uitbreiden …

Meer weten?

Een brochure (pdf) over de stiltewandelingen, met veel uitleg en leuke opdrachtjes voor de kinderen, vind je hier. Wij gingen voor de blauwe route (Stiltepad Hingene).

Voor meer wandelroutes door Scheldeland klik je hier. Nog wandelingen door Klein-Brabant (kinderroutes, rolstoelvriendelijk, fotozoektocht, …) kun je hier bekijken.

Over het wandelknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen vind je hier alle uitleg.

Wil je meer zien van Hingene? Bekijk dan zeker de reportage uit de videoreeks ‘Mijn Dorp’!

Praktische info

 

  • Vertrekpunt: Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene-Bornem
  • Afstand: 6 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 12 – 8 – 11 – 10 – 15 – 19 – 16 – 11 – 8 – 12
  • Extra info: een beschrijving en een kaartje van de route kun je hier downloaden

Coverbeeld: (c) Mie De Backer / Toerisme Scheldeland

Nog meer wandelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content