Uitstap van de week: stappen door de stilte in Klein-Brabant

Uitstap van de week: stappen door de stilte in Klein-Brabant
Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, afgestemd op het seizoen. Deze week struinen we door polders en over dijken langs een prachtig stil stukje Scheldeboord.

Holderdebolder door de polder

We kunnen gelukkig weer onze bredere omgeving verkennen: een mooi alternatief voor die buitenlandse vakantie die er deze zomer misschien niet meer inzit. Er blijven nog wel een aantal beperkingen, vooral wat betreft afstand houden en de grootte van groepen. Hier lees je er alles over.

In de provincie Antwerpen, net op de grens met Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, ligt de streek die Klein-Brabant wordt genoemd. Vandaag bedoelen we daar vooral het gebied van Puurs, Sint-Amands en Bornem mee. Bornem? Dat is toch de plek waar elk jaar de gevreesde Dodentocht plaatsheeft? Je hoeft niet bang te zijn, wij wandelen hier 6 vlakke kilometers ver, in alle rust. Dat laatste mag je letterlijk opvatten, want waar we naartoe gaan is officieel stiltegebied. We komen plekjes tegen waar, als het goed is, alleen de natuur te horen is. Én we krijgen een prachtig uitzicht op de Schelde. Wil je zelf, of voor je kinderen, wat extra afleiding? Dan kan je ook nog een aantal leuke opdrachten voor onderweg downloaden. Maar vergeet vooral niet je gsm uit te schakelen en voor jezelf even je pauzeknop in te drukken.

Kasteel d’Ursel. (c) Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

We starten op het mooie domein van kasteel d’Ursel, een monument dat zelf een bezoekje waard is. Wij trekken naar de hoofdingang, waar knooppunt 12 en de start van het Stiltepad te vinden zijn, dicht bij de parkeerruimte. Daar volgen we een stukje van de Notelaardreef, de dijk die de polders in tweeën verdeelt sinds hier in 1953 een zware overstroming gebeurde. Als we rechtdoor lopen, komen we al gauw bij paviljoen De Notelaer uit, niet alleen een restaurant maar ook een geweldig uitzichtpunt op de Schelde.

De stilte beluisteren in de hangmat bij de Schelde. (c) Mie De Backer / Toerisme Antwerpen

Maar dat doen we niet en we laten de stroom nog even links liggen. Aan knooppunt 11 slaan we rechtsaf en volgen we de rand van de gemeente Hingene. Pas zo’n 700 meter verder stappen we over de Eikendam dwars door het rijke, groene polderlandschap. Dit is land dat werd gewonnen op de zee: vruchtbaar en rijk, en op ten hoogste 2 meter boven de zeespiegel. Op het einde, als we dicht bij de Schelde aankomen, wacht ons een hangmat (wel checken of je ze mag gebruiken!) om je te laten wiegen op het geluid van de stilte.

De Groenendijk. (c) De Groenendijk

We volgen nu de machtige stroom via de parallel lopende Oudebroekpolderdijk, 8 meter boven het water. Deze dijk werd aangelegd na de beruchte overstroming van 1976 in het kader van het Sigmaplan. De kant van de stroom komt met de getijden twee keer per dag onder het Scheldewater te staan. Hier heb je dan ook een systeem van slikken en schorren. De begroeiing is door dat fenomeen uniek. Als het goed is, zie je hier ook allerlei soorten eenden langskomen. We stappen tot aan het vroegere veer over de Schelde, dat de ‘Vliegende geit’ werd genoemd. Maar net hier, bij restaurant De Groenendijk (waar we natuurlijk ook kunnen stoppen; paling is hier een specialiteit), draaien we om richting polder. Daar komen we het Groene Wiel tegen, een diepe plas die ontstond na een overstroming.

Het kapelletje van pastoor Huveneers. (c) Inventaris Onroerend Erfgoed

Nu lopen we door Nattenhaasdonk, de plaats die vóór de getijden hier heersten aan het water ontsnapte doordat ze net iets hoger lag dan de omgeving. In de 11de eeuw kwam het water opzetten en in 1825 werd de plek helemaal verlaten na de zoveelste zware overstroming. Alleen het kapelletje van pastoor Huveneers herinnert nog aan dit minstens 16 eeuwen oude dorpje. Zo, en dan wandelen we weer richting Hingene en het kasteel waar we vertrokken. Tijd om door het lommerrijke kasteelpark te struinen, waar je lekker kunt picknicken, De Notelaer bezoeken of gewoon de verkenning van deze mooie streek nog wat uitbreiden …

Meer weten?

Alles over deze wandeling, ook de opdrachtjes, vind je in de brochure die je hier kunt downloaden.

Voor meer wandelroutes door Scheldeland klik je hier. Nog wandelingen door Klein-Brabant (kinderroutes, rolstoelvriendelijk, fotozoektocht, …) kun je hier bekijken.

Over het wandelknooppuntennetwerk van de provincie Antwerpen vind je hier alle uitleg.

Opgelet: door de coronamaatrdegelen zijn wellicht niet alle vermelde instellingen open of moet er vooraf worden gereserveerd. Raadpleeg zeker de websites voor je vertrekt:

Kasteel d’Ursel

De Notelaer

De Groenendijk

Praktische info

 

  • Vertrekpunt: Kasteel d’Ursel, Wolfgang d’Urselstraat 9, 2880 Hingene-Bornem
  • Afstand: 6 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 12 – 8 – 11 – 10 – 15 – 19 – 16 – 11 – 8 – 12
  • Extra info: een beschrijving en een kaartje van de route kun je hier downloaden

Coverbeeld: (c) Mie De Backer / Toerisme Scheldeland

Nog meer wandelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)