Visit Brabant

Tijdens deze wandelingen stap je letterlijk in de voetsporen van Van Gogh

Door Elke Spelters

Benieuwd waar Van Gogh inspiratie haalde voor zijn schilderwerken? In de Nederlandse provincie Noord-Brabant kun je in het Van Gogh Nationaal Park letterlijk in de voetsporen van de kunstenaar wandelen.

Het Van Gogh Nationaal Park in de Nederlandse provincie Noord-Brabant lanceert dit jaar vijf nieuwe wandelroutes die volledig in het teken staan van Vincent Van Gogh. Je volgt er de paden waar de kunstenaar zijn inspiratie vond voor de schilderwerken waarmee hij wereldwijd bekendheid vergaarde.

Een eerste wandeling werd eerder dit jaar gelanceerd. In Nuenen wandel je tijdens een route van ongeveer tien kilometer onder meer langs het museum Vincentre, de Watermolen van Opwetten en over het terrein waar Van Gogh zijn eerste meesterwerk ‘De aardappeleters’ schilderde.

Van Goghs jeugd

Recent werden er nog twee nieuwe wandelroutes aan het lijstje toegevoegd. Een eerste route vertrekt in Zundert, waar Van Gogh geboren werd, en neemt je acht kilometer lang mee door het landschap uit Van Goghs jeugd. Starten doe je bij het huidige Vincent Van Gogh-huis. Onderweg passeer je maar liefst zes Van Gogh-monumenten en ander erfgoed. Ook landschapszone De Tuinderij ligt op de route waarin straatnamen als Boomgaard, Spitter en Zaaier naar Van Goghs werken refereren. Verharde en onverharde paden kronkelen langs schilderachtige beken zoals de Aa en Weerijs.

Charmes van de natuur

Een tweede route start in Etten-Leur, waar Van Gogh in 1881 zijn artistieke carrière startte. Tijdens zijn wandelingen in de regio liet de kunstenaar zich maar al te graag inspireren door de charmes van het heidelandschap, het platteland en het boerenleven. Woeste akkers, kenmerkende knotwilgen en poelen, beken en vennen wisselen elkaar af. In Etten-Leur zelf hou je halt bij de Van Gogh-kerk, de Kosterswoning en de Lambertuskerk.

Later dit jaar worden er nog twee Van Gogh-wandelingen toegevoegd: eentje in Helvoirt en eentje in Tilburg. Alle wandel- en fietsroutes kun je downloaden op de website van Visit Brabant.

NOG MEER WANDELPLEZIER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content