Wandelroute: het Park van Tervuren

Elke week stellen we je afwisselend een wandeling en een fietstocht voor, helemaal afgestemd op het seizoen. Deze week kuieren we een kort en vlot parcours door het Warandepark in het Vlaams-Brabantse Tervuren – met eventueel een stevige tussenstop!

Wandelen, ook op wielen

Stilaan vervallen de strenge coronamaatregelen die ook voor uitstappen gelden. De horeca start langzaam weer op en de meeste parken en natuurdomeinen zijn open. Natuur en Bos geeft hier nog richtlijnen bij uitstappen door natuurgebied. De algemene regels bij uitstappen en andere activiteiten vind je hier. We raden je sterk aan om, als je horeca of andere stopplaatsen wil bezoeken, even de website te checken (klik op de naam).

Mag ik voor één keer starten met een persoonlijke toets? Het prachtige Warandepark is voor mij een bitterzoete herinnering: in de oeroude hoefijzervormige kazerne aan de rand – toen het Hoofdkwartier van de Belgische Strijdkrachten – deed ik mijn militaire dienst tussen de veelgesterde hoofden. Het Warandepark was het prachtige decor waarin we moesten oefenen voor de fysieke proeven. Vandaag zijn de militairen verhuisd, maar het vredige park is er nog. Een heerlijke omgeving voor een rustgevende, schaduwrijke wandeling langs het water en door het bos. Je stapt hier over goed begaanbaar terrein, ook geschikt voor buggy’s en rolstoelen.

Een onverwachte stop: het Africamuseum langs onze route. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Daarmee is over het korte parcours eigenlijk al veel gezegd. We vertrekken aan het hypermoderne cultuurcomplex De Warandepoort en stappen tussen bos en water de Keizerinnendreef door. Dan komt er links plots een gat in het bos en kijken we naar een van de meest statige gebouwen die je in de provincie vindt: het Africamuseum. Ooit een trots aandenken aan koloniale tijden, die na verloop van tijd een kwalijke roem genoten. Het museum zelf onderging vrij recent een stevige transformatie die dit alles in het juiste perspectief moet stellen. Of dat gelukt is, kun je zelf bekijken: het museum is in elk geval een bezoek overwaard. Trek er wel enkele uurtjes voor uit! De Africashop is er momenteel open onder voorwaarden, museumrestaurant Tembo nog niet, maar dat kan snel veranderen. In het museum zelf is er wel een Coffee Corner.

Veel water en soms uitgebreide graspartijen, ideaal om uit te blazen of te ravotten. (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

We stappen terug naar de Keizerinnendreef voor het vervolg van onze wandeling, en steken het water over. De vijver is hier een stuk smaller en uitgebreid omboord met getrimd gras. We kuieren tot aan het Spaans huis, een idyllisch gelegen restaurant. Iets verderop trekken we dan het bos door naar een ander deel van de indrukwekkende vijverpartijen hier. Aan de rechte dreven merk je dat dit ooit een kasteeldomein was, al is dat historische gebouw al lang verdwenen.

En ook het bos kan dienen als een grote speeltuin… (c) Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Terug richting Tervuren, intussen hebben we alweer twee keer het water overgestoken. Aan het eind van het parcours wacht ons nog een flink stukje (zo’n 1,4 km) verfrissend bos, langs de plek waar zeven paden bij elkaar komen. Midden op deze ‘Zevenster’ liggen een aantal dolmen. Van hier wandelen we, langs de kazerne die intussen onderdeel is van een groot woonproject, terug naar ons vertrekpunt. De markt van Tervuren, met winkels en café’s, is hier niet ver vandaan. Spring zeker ook eens binnen in de torenloze gotische kerk!

Meer info over de Tervurenwandeling

Nog meer over deze uitstap vind je hier. Meer over wandelen in Vlaams-Brabant? Klik hier en hier. Het park van Tervuren is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Hier nog meer tips van wandelexpert Nicki voor dit soort uitstappen in Vlaams-Brabant.

De wandeling: praktisch

  • Vertrekpunt: Bezoekerscentrum De Warandepoort, Markt 7B, 3080 Tervuren
  • Afstand:  5,5 km
  • Periode: altijd
  • Traject: knooppunten 4 – 42 – 41 – 4
  • Extra info: download het gratis wandelkaartje en de gpx-file hier

(c) Coverfoto: Lander Loeckx / Toerisme Vlaams-Brabant

Meer wandelingen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content