Welke juf past bij welk kind?

Door De Redactie

Bij de eerste schooldag is het altijd bang afwachten bij welke juf je kids terecht komen. Het hele jaar lang zijn ze immers onderworpen aan de grillen van de leerkracht. Ook voor mama's en papa's is het belangrijk dat het klikt. Hoe weet je wat voor vlees je in de schoolkuip hebt en hoe pak je de juf best aan?

 

 

Juf 1: de control freak

Haar klas is in perfecte staat. Alle boeken zijn alfabetisch geordend. De lessenaars staan als soldaten in een peloton achter elkaar. Spontane dingen mogen, maar worden meestal van tevoren ingepland. Deze juf is ideaal voor fladderige kinderen die een strenge structuur best wel kunnen gebruiken. Eigenzinnige kinderen verstikken echter in haar strikte schema.

En jij? Bij deze juf kom je best op tijd. Bereid je voor op veel kritische opmerkingen, maar beschouw ze niet als een persoonlijke aanval. Heb je vragen? Stel ze dan liever na de lesuren. Overleg tevoren als je iets speciaals wil doen voor de klas.

Juf 2: de té lieve juf

Ze is vaak kleuterjuf en heeft altijd minstens 1 kind aan elke hand. Haar kledij is eerder praktisch dan mooi. Deze juf heeft een eindeloos geduld en is altijd vriendelijk maar slechtnieuwsgesprekken laat ze liever aan anderen over. Ze is de ideale opvang voor verlegen kinderen, maar dramaqueens maken meteen misbruik van haar moederinstinct.

Hoe pak jij haar aan? Deze juf is gevoelig voor lieve briefjes en spontane suggesties. Enig minpuntje: personen die nooit nee kunnen zeggen zijn potentiële kandidaten voor een burn-out. Opgelet dus.

Juf 3: totale chaos

Zij geeft haar kinderen totale vrijheid en soms lijkt de klas eerder een beestenboel dan een leslokaal. Deze juf is altijd op zoek naar nieuwe en spannende dingen, waardoor haar lessen steevast boeiend zijn. Chaotische kinderen die bruisen van creativiteit zijn echt op hun gemak bij deze chaoot.

Wil je scoren bij deze juf, stel dan voor om de klasdieren te verzorgen tijdens de vakantie of het lokaal een goede opruimbeurt te geven. Vermijd om alles op z'n beloop te laten. Wie weet waar dat zal eindigen?

Juf 4: burned-out-juf

Deze grijze muis met wallen onder de ogen en haar ongekamde haren is nogal een wispelturig geval. Wat de ene dag kan is de volgende dag strikt uit den boze. Ze schiet snel uit haar sloffen en is overgevoelig voor kindergejoel. Ook kritiek van ouders pikt ze niet. Deze juf past het best bij kinderen met een dikke huid, die zich er niet al te veel vragen bij stellen.

Jij kan deze juf charmeren door klachten te formuleren vanuit de ik-vorm, en uit niets te laten blijken dat je haar persoonlijk aanvalt. Zoek actief mee naar oplossingen voor de problemen van je eigen kroost. Vermijd om te veel praatjes te maken.

Juf 5: het piepkuiken

Ze komt net zelf van de schoolbanken en is nog niet gekraakt door lastige kinderen, veeleisende ouders en een log schoolsysteem. Deze juf heeft massa's energie en komt elke dag met iets leuks op de proppen. Ideaal! Bijna alle kinderen voelen zich goed bij deze jonge deerne die op het eerste gezicht niets weg heeft van een echte schooljuf. Maar opgelet; kinderen die iets meer aandacht nodig hebben, vallen soms uit de boot.

Jij kan haar een handje helpen door duidelijk aan te geven wanneer je kind problemen heeft. Maar ga zeker niet de betweterige ouder uithangen die haar de les probeert te spellen.

Juf 6: de strenge schooljuf

Haar klas lijkt op een oefenkamp van het leger. Ze drilt de kinderen tot een perfect gehoorzame groep die altijd gehoorzaam doet wat zij zegt. Streng is trouwens niet altijd dictatoriaal; strenge maar grappige leerkrachten zijn vaak erg populair omdat kinderen van duidelijkheid houden. Maar niet elke strenge leerkracht blijkt ook een grapjas te zijn. Vooral kinderen met een sterke wil varen goed bij een strenge leerkracht. Maar kinderen die nogal verlegen zijn zullen een moeilijker jaar tegemoet gaan.

En jij? Knoop een eerlijke discussie aan als je het oneens bent met deze juf. Sta ook open voor haar kant van het verhaal. Heeft je kind straf gekregen, ga dan zeker niet smeken voor een zachtere aanpak, deze juf is immers streng, maar rechtvaardig.

Partner Content