Het Meer van Genève, waar het verhaal van De Zeven Zussen van start gaat - Getty Images

De Zeven Zussen: wie is Pa Salt? Dit zijn de theorieën

Door Marlies Picavet

Wie Lucinda Rileys boekenreeks De Zeven Zussen heeft gelezen, weet dat het personage Pa Salt, de vader van de adoptiezussen, gehuld is in een waas van mysterie. Niemand lijkt te weten wie de man precies is. Pas met de achtste roman in de reeks zal bekend raken wie de Pa Salt nu eigenlijk is. Jullie speculeerden er de voorbije jaren lustig op los. Wij zetten enkele theorieën op een rij.

Opgepast: heb je de boeken nog niet gelezen en ontdek je liever alles zelf? Lees dan nog niet verder: dit artikel bevat enkele spoilers.

Op onderzoek in de boeken

Lucinda Riley staat bekend om de vele hints die ze in haar romans stopt, dus gingen we in elk boek op zoek naar mogelijke aanwijzingen die ons naar de ware identiteit van Pa Salt zouden kunnen leiden.

Uit het boek ‘De Zeven Zussen’: het jongetje dat viool speelt?

In het eerste boek schrijft Lucinda over een jongetje dat in 1928 gevonden wordt door Belle in Parijs. Het jongetje is schuchter en praat niet veel (net zoals andere personages in de boekenreeks die aan Pa Salt gelinkt lijken te zijn), maar is een getalenteerd vioolspeler en is gefascineerd door de sterren.

Laurent, Belles partner, leert het jongetje De Zeven Zussen en de namen van de afzonderlijke sterren kennen. Zou hij Pa Salt zijn, die deze kennis later gebruikte als inspiratie voor de namen van zijn adoptiedochters?

Dat het jongetje viool speelt, zou ook een aanwijzing kunnen zijn: wanneer Maia na Pa Salts dood zijn studeerkamer binnenwandelt, ziet ze immers een oude viool staan. Misschien heeft hij ‘m al die jaren bewaard?

De chronologie lijkt te kloppen: als Pa Salt 8 was in 1928, zou hij een tachtiger zijn in 2007, bij zijn dood. Maia’s zus Star vertelt op een bepaald moment dat hij inderdaad een tachtiger was toen hij stierf, dus mathematisch gezien is deze theorie zeker mogelijk.

Uit het boek Storm: Bo, de muzikant die weinig praat?

Lezers van het tweede boek brengen het personage Bo weleens in verband met Pa Salt. Bo verschijnt voor het eerst in het verhaal in Leipzig, in 1936. Pip, Ally’s grootvader, vertelt op een bepaald moment dat hij heeft afgesproken met zijn liefje, een vriendin en een vriend van hen: Bo.

Bo is een tweedejaarsstudent muziek die weinig praat (net zoals het jongetje in Parijs). Na verloop van tijd vindt Bo onderdak en veiligheid bij Horst, de overgrootvader van Ally. Het zou dus goed kunnen dat Bo later een van de achterkleinkinderen van zijn redder adopteerde.

Als hij wat ouder is en door een ongeluk geen muziek meer kan spelen, raakt Bo gefascineerd door navigatie, en we weten dat Pa Salt een verwoed zeiler was.

Dat Pa Salt van muziek hield, is ook geweten. Bo speelt echter cello, en geen viool, zoals het jongetje in Parijs. Dit past dus niet helemaal in deze theorie.

De tijdlijn klopt wél ongeveer: als Pa Salt 8 jaar was in Parijs, zou hij nu 16 zijn. Een beetje jong, maar we kennen natuurlijk het schoolsysteem in Leipzig van 1936 niet.

Uit het boek Schaduw: meneer Tanit, de tuinman?

In ‘Schaduw’, het derde boek uit de reeks, brengt de brief die Star ontvangt, haar naar Engeland. In het plaatsje waar Stars betovergrootmoeder woonde, leefde ook een heer met de naam Tanit.

Over meneer Tanit weten we dat hij de tuinen verzorgde, en we kwamen ook al te weten dat Star en Pa Salt graag samen tuinierden.

Meneer Tanit wordt, net als Pa Salt, omschreven als een man van weinig woorden.

Wat de chronologie betreft: Bo en Elle vertrokken in 1940 naar Schotland, dus is het erg goed mogelijk dat ze in 1943 in Engeland belandden.

En last but not least: ‘Tanit’ is een anagram van ‘titan’ (titaan), en Atlas, de vader van de zeven zussen in de Griekse mythologie, is een titaan.

Uit het boek Parel: de man op de pier?

In het verhaal van Parel, het vierde boek, leidt haar brief haar naar Kitty in Schotland. In 1949 maakt Kitty zich klaar om te vertrekken naar Australië, wanneer ze bij het inschepen een paniekerige man ontmoet. Hij lijkt wanhopig op zoek naar zijn vrouwelijke reisgezel.

Pa Salt wordt in de boeken beschreven als een ietwat droevig, melancholisch persoon, en dat kan lichtjes in de richting van de man op de pier wijzen. Het is een wat zwakker ‘bewijs’ dan de andere, maar het zou best kunnen.

Als we de tijdlijn erbij halen, kan het kloppen dat de man die Kitty ontmoette, Pa Salt was. De Tanits waren even in de Verenigde Staten in 1946, maar kwamen daarna weer terug, dus het is perfect mogelijk dat ze in 1949 in Schotland waren.

Uit het boek Maan: de man met het ijsje?

In het vijfde boek, waarin Tiggy’s verhaal wordt verteld, gaat het op een bepaald moment over Isadora, Tiggy’s moeder. Isadora is 6 jaar oud in 1951, wanneer ze een ijsje aangeboden krijgt van een man die ze niet kent.

De huid van de man is verbrand, en hij ziet er vriendelijk maar enigszins neerslachtig uit. Hier kun je opnieuw de melancholische kant van Pa Salt in herkennen. Plus: is de vreemdeling misschien verbrand omdat hij veel gezeild heeft?

De man gaat ook langs bij waarzegster Angelina, die zijn dochter vernoemt. De man schrikt duidelijk, wat de theorie ondersteunt dat hij Pa Salt is: gaat het over de verloren zus? Hij betaalt Angelina rijkelijk voor haar lezing; geen probleem voor een rijke man als Pa Salt.

De tijdlijn ziet er als volgt uit: zoals gezegd is Tiggy’s moeder 6 jaar oud in 1951, dus is ze geboren in 1945. Ze trouwt op haar achttiende in 1963 en bevalt een kleine 20 jaar later van Tiggy. We weten dat Tiggy geboren is in 1981, dus dat kan kloppen. Overigens: de dag na haar bevalling stierf Isadora, waarna Pa Salt Tiggy adopteerde.

Uit het boek Zon: meneer Tanit, de redder in nood?

In Electra’s boek is er opnieuw sprake van meneer Tanit. Cecily, Electra’s overgrootmoeder, komt in de problemen tijdens een protest, maar wordt gered door een onbekende man. Later ontmoet ze hem opnieuw, samen met zijn Franse vrouw Elle.

Het drietal spreekt over al de verre reizen van de Tanits en hoe het was in Europa tijdens de oorlog. We wisten inderdaad al dat meneer Tanit in 1936 in Leipzig was, en hij later afwisselend in Engeland en Schotland woonde. Bovendien wordt het doorheen de boeken erg duidelijk hoeveel Pa Salt heeft gereisd.

Ten slotte iets over de tijdlijn: als je weet dat Electra geboren werd in 1982, is het logisch dat ze na Tiggy aankomt in Atlantis (de thuis van Pa Salt en de meisjes).

Uit het boek De Zevende Zus: is Ambrose Pa Salt?

Het verhaal van ‘De Zevende Zus’ is een zinderende zoektocht naar de mysterieuze laatste zus. Veel lezeressen denken dat Ambrose en Pa Salt dezelfde personages zijn. Op basis van hun leeftijd – Ambrose was 85 in 2008 – en hun gedeelde interesses in mythologie zou dat zeker kunnen.

Maar er zijn ook tegenargumenten. Was Pa Salt immers geen jongetje zonder enige vorm van contact met zijn familie? Die lijkt Ambrose wél te hebben. En Pa Salt wordt vaak overvallen door een zwaar gevoel van melancholie, iets waar Ambrose duidelijk geen last van heeft.

En wat denken onze Libelle-lezeressen?

Toen we onze lezeressen vroegen naar wat er volgens hen aan de hand is met Pa Salt, kwam er één ding steeds weer naar voren: jullie lijken niet te geloven dat hij gestorven is.

Christel: “Ik heb altijd het idee gehad dat Pa Salt bij de maffia zit en de familieleden van zijn dochters iets aangedaan heeft. Nadien kreeg hij last van schuldgevoel en daarom ving hij hen op. Maar misschien heb ik net te veel fantasie.”

Shana: “Ik ben ervan overtuigd dat hij nog leeft en dat hij vanop afstand volgt als zijn kinderen op zoek gaan naar hun geboorteplaats en familie.”

Kathy: “Pa Salt leeft zeker nog, maar wie hij is? Eén ding weet ik zeker: elk boek heb ik verslonden en ik ben heel nieuwsgierig naar deel 7. Can’t wait!”

Kristel: “Volgens mij is Pa Salt helemaal niet overleden.”

Jeanine: “Volgens mij is Pa Salt een rijke weldoener die zelf als kind opgroeide in een adoptiegezin en een fortuin erfde.”

Sofie: “Pa Salt leeft nog volgens mij nog: in elk boek lijkt hij even op te duiken, maar even snel is hij ook weer verdwenen… . Nog even wachten!”

Colette: “Ik denkt dat Pa Salt nog leeft, maar waarom …? We zullen nog even moeten wachten.”

Isabelle: “Volgens mij leeft Pa Salt nog. Hij lijkt te verschijnen in elk boek. Volgens mij is er ook nog een verband met de familie van Zed Eszu. Zou Ma meer weten? Ik hoop in ieder geval snel te weten te komen !”

Is de ontknoping nabij?

Zeker weten! Op 11 mei verschijnt Atlas, het achtste en laatste deel van de Zeven Zussen-reeks. Het is zoon Harry Whittaker die het verhaal van zijn moeder, die in 2021 overleed aan kanker, schreef. Vlak voor kerst 2018, toen Lucinda erg ziek was, riep ze haar zoon bij zich. Ze vroeg Harry om, als zij zou sterven, haar reeks af te maken. De twee hadden net samen een kinderboek geschreven, Lucinda wist dat Harry een goeie pen had en haar levenswerk zou kunnen voltooien. “We hebben toen 5 à 6 uur gesproken”, zegt Harry daarover, “en wat er toen gezegd is, zal ik nooit aan iemand vertellen. Maar het was het belangrijkste gesprek van mijn leven. Nadien hebben we het er nooit meer over gehad.”

Bronnen: lucindariley.co.uk, Internet Rando op YouTube

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content