Word vriend van het milieu

Door De Redactie

Je kan er niet meer omheen...de klimaatwijziging en de opwarming van de aarde zijn gespreksonderwerpen geworden die dagelijks aan bod komen en die iedereen aanbelangen. Daarom werd 22 april uitgeroepen tot dag van de aarde.  Maar hoe kan je nu in godsnaam "milieubewuster" door het leven gaan? Wij geven je al enkele tips om een betere vriend van het milieu te worden.

WAT IS…

 • een ecologische voetafdruk? De oppervlakte, nodig om in onze leefgewoonten te voorzien. Wie veel eten, brandstof en elektriciteit verbruikt, heeft daarvoor meer aardoppervlakte nodig dan eigenlijk beschikbaar is.
 • hernieuwbare energie? [LINK_TEXT id=1] uit onuitputtelijke energiebronnen zoals de zon, wind, water…
 • een groene lening? Een lening om enkel energiebesparende investeringen (zoals de plaatsing van zonne panelen) te financieren. De overheid neemt een deel van de intrest voor haar rekening en voorziet een belastingvermindering.

ZUINIG MET WARMTE

 • Een graadje lager. De thermostaat een graadje lager zetten scheelt 7% aan gasverbruik per jaar.
 • Een uurtje vroeger. Schakel de verwarming een uurtje voor je gaat slapen uit. De warmte blijft toch nog even hangen.
 • Gordijnen dicht. Gordijnen zorgen voor extra isolatie, dus ook voor een lagere energierekening.
 • Geen verlies. Bevestig achter de radiatoren reflecterende radiatorfolie. Die weerkaatst een groot deel van de warmte die anders in de muur verdwijnt.

5 HANDIGE HUISHOUDTIPS

1 Kook zo veel mogelijk met deksel. Zo verbruik je 3x minder energie.
2 Een stoomstrijkijzer is zowel sneller als zuiniger.
3 Installeer een spaardouchekop. Die verbruikt 40% minder water en energie terwijl het comfort hetzelfde blijft.
4 Koop een wasmachine die aan een hoog toerental zwiert. De was moet zo minder lang in de droger.
5 Schakel de tv of het strijkijzer uit als de telefoon rinkelt of de bel gaat. Het duurt vaak langer dan gedacht.

[LINK_TEXT id=2]

1. Leg afstanden onder de 5 km zo veel mogelijk af per fiets in plaats van met de auto.
2. Rij op de snelweg geen 120 km/uur, maar 105 km/ uur (zodat je vrachtwagens nog net voorbij kunt steken). Je verliest maar een paar minuten en bespaart meer dan 1 liter brandstof per 100 km.
3. Schakel tijdig over naar een hogere versnelling: bij een toerental lager dan 2500 toeren/minuut bij benzinemotoren en lager dan 2000 toeren/minuut bij een dieselmotor.
4. Airco zorgt voor een extra verbruik van 10%. Gebruik ze enkel als het echt te warm is.
5. Reis minstens één dag per week met het openbaar vervoer of carpool met een collega. Alle beetjes helpen.

WWW

 • www.energiesparen.be/ energiewinst Je wilt investeren in energiebesparende maatregelen? Bereken de terugverdientijd voor het isoleren van je dak, voor het plaatsen van een condensatieketel, de plaatsing van zonnepanelen…
 • www.energiesparen.be/subsidie Wie investeert in energiebesparing kan rekenen op premies en belastingverminderingen. Deze subsidie module geeft je een overzicht van welke premies op jou van toepassing zijn.
 • www.wwf-footprint.be Bereken je eigen ecologische voetafdruk en engageer je met behulp van concrete tips om het beter te doen. 
 • www.greenseat.com Je wilt wel meewerken aan het milieu maar boet niet graag in op die welverdiende vliegvakantie? Bereken hoe zwaar je vliegreis op het milieu weegt en welke bijdrage je kunt betalen voor de aanplanting van bossen om die schadelijke uitstoot uit de lucht te halen.

Lees meer:

[LINK_TEXT id=7]

[LINK_TEXT id=8]

Partner Content