© Getty Images

Zeehonden aan onze kust: wat mag je (niet) doen?

Rond deze tijd van het jaar rusten veel zeehonden uit aan de Belgische kust. Wandelaars denken dan vaak ten onrechte dat het om zieke dieren gaat en contacteren opvangcentra of de hulpdiensten. Maar is dat wel nodig? 

Bij mooi weer komen zeehonden regelmatig aan land. Zo kan hun pels drogen en kunnen ze uitrusten om hun zoektocht naar voedsel daarna verder te zetten. Zeehonden kunnen best enkele dagen overleven op het droge; rusten is zelfs belangrijk voor hun overlevingskansen.

Zeehond gespot op het strand: wat nu?

Opvangcentra in verschillende kuststeden worden vaak gecontacteerd door wandelaars die zeehonden spotten op het strand. Ze denken dat de dieren ziek zijn of in moeilijkheden verkeren en contacteren daarom een opvangcentrum of de hulpdiensten, terwijl dat meestal niet nodig is. Maar wat mag je dan wél doen? En wat juist niet? Enkele tips:

  • Blijf op minstens 20 meter afstand van de zeehond: ze kunnen lelijk bijten. Bovendien kunnen ziektes overgedragen worden via die pijnlijke beten.
  • Hou altijd je hond aan de leiband op het strand. Een zeehond is een roofdier en zou je hond kunnen aanvallen.
  • Maak het onderscheid tussen een zieke en een gezonde zeehond. Reageert de zeehond alert en ziet hij er goed uit, laat het dier dan rusten. Merk je dat hij er ‘platjes’ uitziet en heeft hij verwondingen, contacteer dan de hulpdiensten.
zeehond ziek of gezond?
Beeld: politie.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content