Zó is jouw vaat perfect proper!

Door De Redactie
Geef maar toe...sinds jij die vaatwasser in huis hebt gehaald, bespaar je heel wat tijd uit. Maar toch is je vaat niet altijd even stralend schoon na een wasbeurt. Onderstaande tips bezorgen je wél kraaknette glazen, borden en bestek.

Basistips

– veeg etensresten altijd van de borden voor je ze in de machine zet
– laat een voorspoelprogramma draaien als je de machine niet meteen start
– de filter dient regelmatig gereindigd te worden
– zorg dat de gaatjes in de sproeiarmen niet verstopt raken
– check voor iedere wasbeurt of de sproeiarmen vrij kunnen ronddraaien

Bye bye witte vlekken op glazen

Bijzonder vervelend zijn die witte vlekken op je glazen wanneer de vaatwas zijn werk gedaan heeft. Dit kan duiden op kalkaanslag in je machine. De vlekken kan je voorkomen door het water “zachter” te maken door zout toe te voegen aan je vaatwas. In enkele vaatwastabletten zit al een zoutfunctie, maar wanneer je water écht hard is, is het toch nog nodig om extra zout toe te voegen. Ook wat extra spoelglansmiddel kan helpen.

 

Geen slechte geurtjes meer

Je doet je vaatwasser open en bah…daar is dat vieze geurtje weer. Meestal wordt veroorzaakt door vuile vaat. Om een slecht ruikende vaatwasser te vermijden, kan je afwasmiddelen kopen die geurtjes neutraliseren of die een fris citroengeurtje verspreiden.

 

Reinig je vaatwasser op tijd en stond

Om de drie maanden heeft je vaatwasser een grondig poetsbeurt nodig. Er zijn machinereinigers op de markt die de vaatwas binnenin reinigen en ontkalken. Doe je niet op regelmatige basis, dan kunnen vet- en kalkresten zich afzetten op de bodem en in de leidingen van je vaatwasser. Zo’n poetsbeurt zorgt ervoor dat je machine langer meegaat en doeltreffender te werk gaat.

Partner Content