Getty Images

7x wat je nog niet wist over linkshandigen

Door Celine Werner

Bijna alles is gemaakt in functie van rechtshandigen, tot grote frustratie van linkshandigen. Maar wist je dat ‘linkse pootjes’ ook bepaalde voordelen hebben? Lees maar!

Wist je dit over linkshandigen?

1. Tien procent is linkshandig

Zo’n 10% van de wereldbevolking is linkshandig. De precieze reden waarom je links- of rechtshandig bent, is nog onbekend, maar heeft wel te maken met erfelijkheid en omgevingsfactoren.

2. Eenentwintig procent van de tweelingen is linkshandig

Bij eeneiige tweelingen is bij 21 procent één persoon rechtshandig en de ander linkshandig.

3. Linkshandigen zijn beter in wiskunde

IFL Science deed onderzoek naar de wiskunderesultaten van linkshandigen en rechtshandigen. En wat bleek? Bij de meer eenvoudige vraagstukken waren de resultaten hetzelfde, maar bij het ruimtelijk inzicht scoorden de linkshandigen beter. Dit komt omdat de rechterhersenhelft van linkshandigen groter is.

4. Ze hebben vaak een hoger IQ

Personen met een IQ van 140 of hoger zijn vooral linkshandig.

5. Ze hebben een sneller reactievermogen

Studies bij rechtshandigen tonen dat vrouwen minder snel reageren op visuele prikkels dan mannen. Maar uit dezelfde studies bij linkshandigen, blijkt dat vrouwen even snel reageren als mannen. Dat komt mogelijk doordat ze hun rechterhersenhelft meer gebruiken, die betrokken is bij ruimtelijke acties.

6. Ze zijn beter beschermd tegen beroertes

Wetenschappers vermoeden dat linkshandigheid je kan beschermen tegen bepaalde gevolgen van een beroerte. Linkshandigen spreiden hun hersenfuncties immers vaker over beide hersenhelften. Als een beroerte een hersenhelft beschadigt, verliezen ze dus mogelijk maar een deel en niet de volledige functie.

7. Ze zijn beter in bepaalde sporten

Linkshandigen schatten beter in wat hun tegenstander gaat doen en spelen dan zelf weer onvoorspelbaarder in sporttakken zoals tennis of voetbal.

Bron: Technopolis

Wist je deze dingen al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content