7x eten waarvan je misschien niet wist dat het giftig was

Door Jolien Thieleman

Dat je niet zomaar alles mag opeten, leer je van kinds af aan. Maar van deze voedingsmiddelen zou je misschien nog kunnen schrikken: (sommige delen) zijn giftig en kunnen je dan ook ziek maken!

1. Paddenstoelen

Naast de rode met witte stippen, zijn heel wat soorten paddenstoelen niet eetbaar. De exemplaren uit de supermarkt zijn gelukkig wel veilig, maar pluk niet zomaar wilde paddenstoelen in het bos. Let ook op dat je hond ze niet opeet!

2. Tomaten

Terwijl het vruchtvlees van tomaten (uiteraard) wel eetbaar is, zijn de steeltjes en blaadjes minder onschuldig. Ze bevatten een gif dat buikpijn en krampen kan veroorzaken. Even het kroontje verwijderen is dus geen overbodige luxe!

3. Rabarber

Verwijder altijd nauwkeurig de blaadjes van rabarber voor je ermee aan de slag gaat. Ze bevatten namelijk oxaalzuur, een stof die voorkomt in bleekwater en antiroestmiddelen. Eet je ze op, dan krijg je een branderig gevoel in de mond en keel en kun je er zelfs misselijk van worden.

4. (Groene) aardappel

Gewone aardappelen zijn natuurlijk perfect veilig, maar een groene aardappel bevat solanine, een natuurlijk pesticide dat giftig is voor mensen. De symptomen bij vergiftiging zijn braken en diarree.

5. Kersen

Oppassen voor de pitjes van kersen! De waterstofcyanide die ze bevatten, krijg je beter niet binnen. Hetzelfde geldt voor de pitten van een appel, pruim, peer en abrikoos. De symptomen van een vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, verwarring en braken.

6. Vlierbessen

Vlierbessen worden gebruikt in verschillende drankjes en medicijnen. Toch eet je ze beter niet zomaar op: vers geplukt kunnen ze vervelende buikkrampen uitlokken. Ook met de steeltjes en blaadjes spring je beter voorzichtig om.

7. Amandelen

Wist je dat amandelen uit de supermarkt behandeld zijn? Onbewerkt bevatten ze cyanide, een gifstof die tijdens het professioneel verhitten verdwijnt. Gelukkig maar!

Bron: Women’s Health – Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content