Met de mantel der liefde: lang leve mantelzorgers!

Door De Redactie

Heel wat Vlamingen zorgen voor een familielid, vriend of buur die chronisch ziek is of met een beperking leeft. Wij willen alle mantelzorgers graag iets zeggen: bedankt voor je mantel van liefde!

Wat doen mantelzorgers?

Mantelzorgers zijn mensen die voor een lange tijd en onbetaald zorgen voor iemand uit de omgeving die chronisch ziek is of een beperking heeft. Vaak doen ze dat in combinatie met een fulltime job én de zorg voor hun eigen gezin. Van ramen wassen en koken tot het helpen bij de administratie en een dagelijkse wandeling, mantelzorgers doen het allemaal!

In Vlaanderen zijn er enkele honderdduizenden mantelzorgers. Veel mensen zien de zorg voor hun ouders als zo vanzelfsprekend dat ze zichzelf niet als mantelzorger beschouwen, terwijl ze het wél zijn. Mantelzorg is geen keuze die je op een dag bewust maakt. Het is iets dat stilletjes je leven in sluipt en zich langzaam uitbreidt. Daarin schuilt ook het gevaar: voor je het weet, ben je jezelf voorbijgelopen.

Hoe hou je het vol?

  • Doe het niet alleen. Schakel professionele zorg in, vraag andere familieleden om mee te helpen, zoek vrijwilligers… Benut alle mogelijkheden die er zijn.
  • Luister naar je lichaam. Emotionele ups en downs, prikkelbaarheid, een slechte nachtrust… Het zijn allemaal signalen dat je te ver aan het gaan bent.
  • Wordt de last te zwaar? Vragen je ouders steeds meer van je? Wees assertief en durf nee te zeggen. De persoonlijke band maakt het vaak moeilijk om dat te doen, maar alleen door jezelf te beschermen, kun je het volhouden.
  • Maak tijd om dingen te doen die je tot rust brengen of waar je energie van krijgt. Door goed voor jezelf te zorgen, zul je ook beter voor de ander kunnen blijven zorgen.

Waar kun je terecht?

  • De Mantelzorglijn verzamelt alle informatie over thuis- en mantelzorg. Je vindt er een rubriek met meest gestelde vragen, nuttige adressen… Meer info op mantelzorglijn.be.
  • Bij de Mantelzorgtelefoon kun je terecht om je verhaal te doen. De lijn is bereikbaar op alle werkdagen tussen 10 en 12 uur en van 13 tot 16 uur op 078-15 50 20 (max. 0,05 cent per minuut).
  • Bij de Dienst Maatschappelijk Werk van je mutualiteit kun je terecht met vragen of problemen rond ouderdom, voorzieningen, (thuis)zorgsituaties… Ze helpen je bij de inschakeling van thuiszorgdiensten en bieden ondersteuning bij de organisatie van thuiszorg. Je kunt gratis beroep doen op deze dienst.
  • In Vlaanderen en Brussel zijn er 6 verenigingen die mantelzorgers en hun gebruikers ondersteunen. Je kunt er terecht voor informatie, vragen, gratis infosessies, een luisterend oor… Lidmaatschap is gratis.

Een centje extra

Als mantelzorger heb je in bijna alle Vlaamse steden en gemeenten recht op een mantelzorgpremie. De voorwaarden en het bedrag kunnen van plaats tot plaats verschillen. De premie is een waarderingsvergoeding voor jou als mantelzorger, die je vrij mag besteden.

Hebben je ouders veel zorg nodig, dan hebben ze recht op de Vlaamse zorgverzekering. Dit is een maandelijks bedrag van 130 euro bedoeld voor niet-medische kosten. Zowel thuiswonende ouderen als rusthuisbewoners kunnen hier een aanvraag voor indienen. Wil je meer weten over deze en andere financiële ondersteuningsmogelijkheden, neem dan contact op met de Dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds, het sociaal huis of het OCMW in je gemeente. Meer info vind je ook op vlaamsezorgverzekering.be.

Hartverwarmende getuigenissen

Marco

“Lieve Annick, bedankt voor je goede zorgen en je steun. Ondanks het feit dat je voltijds gaat werken, sta je steeds klaar om mij te helpen of zorg je dat er iemand kan inspringen,.. Ook onze kinderen, Loes en Ewout, zijn bezorgd en steken graag een handje toe. Wanneer je chronisch ziek wordt, is het niet evident en moet heel het gezin zich mee aanpassen: chapeau dat jullie dit doen!” 

An

“Mama en papa, ik ben blij dat jullie zo goed zorgen voor mij. Ik hou van lekker eten, wandelen en zwemmen, en kan van dat alles genieten omdat ik zo goed omringd ben. Op eigen benen staan zou mij niet lukken. Ik heb iemand nodig die er altijd voor mij is, die mij kan helpen.”

Dirk

“Telkens kijk ik vol bewondering naar jou als ze vragen: ‘Bent u zijn vrouw?’ ‘Ja, en ik ben ook zijn mantelzorger.’ Vol verbazing zie je mensen dan kijken. Als je dan ook nog ‘ns zegt dat je het al 34 jaar doet, zie je ze denken : ‘Is die gek ofzo? Waarom dropt ze hem niet gewoon in een instelling?’ Begrip van anderen krijg je zelden, steun nog minder. Maar liefde van mij des te meer, want dankzij jou zag ik ons zoontje opgroeien tot een man. Eén met een eigen gezin en een prachtige kleindochter. Een volgende generatie waar ik dankzij jou, mijn vrouw, mijn mantelzorger, ook kan van genieten. Jammer dat onze maatschappij dat niet meer begrijpt, dat liefde zo groot kan zijn…”

Pelagie

“Lieve kinderen, bedankt omdat jullie mij zo goed opvangen en opvolgen, ieder op jullie manier. Ik ben trots dat jullie ondanks jullie eigen leven en bezigheden, toch steeds voor mij klaar staan.”

Bart

“Bart Peeters zingt ‘Liefde is alles, wat er blijft wanneer de rest verloren is’. Ik ben blij dat jij er met zoveel liefde voor mij, die zoveel van mijn mogelijkheden ben verloren, nog steeds bent gebleven. Jouw mantel vol liefde, begrip, geduld en met goede zorgen is alles!”

A.M.

“Wie wekt me ’s morgens om met zijn hulp overal naartoe te kunnen gaan? Alles of toch bijna, heb ik kunnen doen, al 27 jaar. Naar het koor, vergaderingen, werken met kinderen, 4 jaar hoge school enz. En dat dankzij mijn schat, die lieve trouwe echtgenoot! Hem en de hemel kan ik niet genoeg danken voor dit alles en nog veel meer.”

Lien

“Dag zus. Ik geef je vandaag een kus omdat jij er altijd bent om met mij te spelen, in bed of in de rolstoel: het kan je niet schelen. Jij helpt mij altijd met een knuffel en een lach. Ook voor jou: een fijne mantelzorgdag!”

Luc

“Jij bent zoveel meer voor mij dan een buurman. Je doet met mij de boodschappen, leert me simpele dingen koken, samen gaan petanque spelen of naar het ziekenhuis voor mijn chemo. Jij maakt het gemis aan familie goed door er gewoon te zijn. Dankjewel!”

VDV

“Mama, bedankt voor wat je doet: halftijds gaan werken, zorgen voor opa in het rusthuis en tante Lucie die oud is en er thuis alleen voor staat na haar operatie. Nu ik sinds april ook nog een diagnose heb gekregen, zie ik dat je het moeilijk hebt om overeind te blijven. Maar ik ben fier op wat je voor ons allemaal doet: onze mama, dochter, nicht en mantelzorger!”

Stijn

“Papa, bedankt voor alle goede zorgen voor ons mama al zoveel jaar. Dat jullie samen ondanks alles steeds zo positief blijven in het leven staan, is voor ons een voorbeeld.”

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content