© Getty Images

Wie zijn de grootste Belgische medaillekanshebbers op de Olympische Spelen?

Door Diny Thomas

Van 23 juli tot 8 augustus vinden in Japan de Olympische Spelen plaats. België trekt met 122 atleten naar Tokio en zal, als we het statistiekenbureau Gracenote mogen geloven, met 11 medailles terug naar huis keren. Wie zijn de grootste kanshebbers?

De drie ‘zekerheden’: hier met die medaille!

Nina Derwael

Olympische Spelen
© Getty Images

Ze is als dubbele wereldkampioene aan de brug met ongelijke leggers hét uithangbord van het Belgisch Olympisch Comité voor Tokio 2020 (dat door de pandemie werd uitgesteld naar 2021) en meteen de grootste kanshebber op een medaille: turnster Nina Derwael. Derwael turnt de finale aan de brug met ongelijke leggers op zondag 1 augustus.

Nafi Thiam

Olympische Spelen
© Getty Images

Meerkampster Nafi Thiam trekt naar Tokio met maar één missie: haar Olympische titel verdedigen, want op de vorige Olympische spelen in Rio de Janeiro, in 2016 om precies te zijn, haalde ze een gouden medaille op de zevenkamp. Op woensdag 4 augustus komt Thiam voor ‘t eerst in actie op de 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten en 200 meter. Een dag later staat verspringen, speerwerpen en de 800 meter op de agenda.

Red Lions

Olympische Spelen
© Getty Images

De Belgische nationale mannenhockeyploeg, de Red Lions, horen al enkele jaren bij de wereldtop. In Rio grepen de hockeyers net naast het goud, maar in 2018 hadden ze wél de wereldbeker beet, net als de Europese titel in 2019. Een voorbode van de Olympische Spelen? De Red Lions spelen hun eerste kwalificatiewedstrijd tegen onze noorderburen op zaterdag 24 juli, de grote finale wordt gespeeld op donderdag 5 augustus.

De meest beloftevolle kanshebbers

1

Matthias Casse

Olympische Spelen
© Getty Images

Hij is de eerste Belgische mannelijke wereldkampioen judo, en wie weet mag hij zich binnenkort wel kronen tot de eerste Belgische mannelijke olympische kampioen judo: judoka Matthias Casse in de gewichtsklasse -81 kilogram. Volg de weg van Casse naar het goud op dinsdag 27 juli.

2

Emma Plasschaert

© Getty Images

Voor zeilster Emma Plasschaert is het de eerste keer dat ze naar de Olympische Spelen gaat. Met haar wereldtitel en een bronzen medaille op het Europees kampioenschap, beiden in 2018, wordt ze gezien als een van de favorieten in de eenmansboot. De medaillerace in de Laser Radial-klasse staat gepland op zondag 1 augustus.

3

Remco Evenepoel en Wout van Aert

Olympische Spelen
© Getty Images

Voor de wegrit en de tijdrit in het wielrennen hebben we niet één, maar twee Belgische kanshebbers: Wout van Aert én Remco Evenepoel. Die eerste werd in beide disciplines tweede op het WK in 2020, en Evenepoel pakte zilver op de individuele tijdrit op het WK in 2019. Samen komen ze in actie op zaterdag 14 juli, dan staat de wegrit met klimparcours rond Mount Fuji op de agenda. Op woensdag 28 juli rijden ze de tijdrit.

4

Het nationale jumpingteam

Olympische Spelen
© Getty Images

23 augustus 2019 was een historische dag voor de Belgische ruitersport, toen het nationale jumpingteam voor het eerst in de geschiedenis Europees kampioen werd. En zo plaatste het team zich meteen voor de Olympische Spelen in Tokio. Het zijn Niels Bruynseels met Delux, Jerôme Guery met Quel Homme en Grégory Wathelet met Nevados die tot de medaillehoop van ons land horen. Hopelijk kan het nationale jumpingteam zich kwalificeren op vrijdag 6 augustus, om het goud te pakken op zaterdag 7 augustus.

5

Jaouad Achab

Olympische Spelen
© Getty Images

De taekwondoka Jaouad Achab kroonde zich in 2015 tot wereldkampioen. Een jaar later strandde hij op de vijfde plaats op de spelen in Rio de Janeiro. Maar nu doet hij een serieuze gooi naar het olympisch eremetaal in de gewichtsklasse -68 kilogram. Achab gaat de strijd aan op zondag 25 juli.

6

Jolien D’Hoore en Lotte Kopecky

Olympische Spelen
© Getty Images

Op de weg zijn Jolien D’Hoore en Lotte Kepecky grote rivalen, maar in het baanwielrennen zijn de twee ware bondgenoten. In 2016 fietsten ze samen de Europese titel in de ploegkoers binnen. Een jaar later werden de twee wereldkampioenen in Hongkong. Dat belooft! Op maandag 2 augustus staat de kwalificatie van de ploegkoers in het baanwielrennen op de planning. De grote apotheose volgt op dinsdag 3 augustus.

HEB JE DIT AL GELEZEN?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content