De ‘studeerpil’: wondermiddel of toch niet?

Door Diny Thomas

Meer focus en concentratie, en dat in nog geen halfuur tijd? De ‘studeerpil’, die je tegenwoordig in de rekken van het Kruidvat vindt, lijkt hét godsgeschenk voor elke student, maar is dat ook echt zo?

UPDATE: de ‘studeerpil’ is ondertussen uit de handel gehaald. Het voedingssupplement bevat een te hoog gehalte cafeïne. Klanten die dit hebben gekocht, worden verzocht om het terug te brengen naar het verkooppunt. Daar wordt het dan ook terugbetaald.

Een wondermiddel?

De website studeerpil.nl maakt grote beloftes: meer concentratie, een betere focus en een sterker geheugen in slechts een halfuur tijd, en dat met één simpele pil. Sterker nog: volgens de site is het wetenschappelijk bewezen dat studenten ongeziene blokprestaties neerzetten.

De ‘studeerpil’ bevat een zevental bestanddelen waaronder rozewortel, het aminozuur L-theanine – wat ook in thee zit – en cafeïne. De perfecte combinatie om te kunnen blokken als een beest?

Een vervelend extraatje

Volgens het diensthoofd van het Leuvense studentengezondheidscentrum Rikka De Roy alvast niet: die brengt de nieuwe ‘studeerpil’ onder in het rijtje van vrij verkrijgbare middelen die je overal kunt vinden maar die niet doen wat ze beloven. Het blokken zal dus niet efficiënter en beter gaan met zo’n pilletje.

Daarnaast moet je ook rekening houden met mogelijke bijwerkingen. Die zijn dan misschien eerder onschuldig van aard, maar wel vervelend. Denk maar aan maaglast en zenuwachtigheid.

Een shot cafeïne

Hoe dat komt? Door de hoge dosis cafeïne. In twee capsules, de aanbevolen dosering, zit er zo’n 190 milligram, ofwel twee kopjes koffie in één keer. Dat is meer dan de dosis die een korteafstandsloper neemt om scherp te staan.

De producent raadt dan ook aan om niet meer dan vier pilletjes per dag te nemen. Bovendien bevat het product theanine, wat het ‘opjagende’ effect van cafeïne zou tegengaan. Al is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor te vinden. En toch grijpen heel wat studenten naar de ‘studeerpil’. Bedenker Mick Vrij zei zelfs dat ze een van hun beste dagen achter de rug hadden, met 3.000 verkochte pillen op één dag.

Bron: Het Nieuwsblad – Beeld: Getty Images 

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content