happy eccentric guy on the toilette while a line of people waits for their turn

Is dit de oplossing voor de langere wachtrij aan vrouwentoiletten?

We zien er telkens weer tegenop: die vervelende toiletbezoeken op grote evenementen. Het gaat steevast gepaard met het zoeken naar kleingeld, een opgetrokken neus en kleine oncomfortabele cabines. Maar wetenschappers Kurt Van Hautegem en Wouter Rogiest (UGent) vonden wél al de oplossing om het belangrijkste euvel weg te werken: de lange wachtrijen. 

Urinoirs of toiletcabine?

Waarom moeten vrouwen langer wachten op hun toiletbezoekje? Tot wel anderhalf tot twee keer zo lang? Simpel:

  • Urinoirs hebben geen deuren die op slot moeten, of een wc-bril die een reiniging kan gebruiken. Laat staan dat mannen ingewikkelde kledij (lees: panty’s) dragen.
  • Wanneer het terrein gelijk verdeeld wordt tussen mannen – en vrouwentoiletten kunnen er bovendien op dezelfde oppervlakte tot 30 procent meer urinoirs.

Geen onderscheid

De meest vrouwvriendelijke toiletten zijn volgens de wetenschappers dan ook genderneutrale toiletten: vrouwen zouden zo tot 5 minuten minder moeten aanschuiven. Nu schuiven we gemiddeld 6 minuten en 19 seconden aan. Met genderneutrale toiletten slechts 1 minuut en 27 seconden. En de mannen? Hun wachttijd loopt lichtjes op van 11 seconden naar 58 seconden. Een kleine opoffering, lijkt ons!

Nu is maar de vraag of alle vrouwen ook een toilet willen delen met mannen?

(Bron: https://www.eoswetenschap.eu/festivaltoiletten)

Lees ook:

Partner Content