Je steentje bijdragen aan de natuur? Begin bij duurzame kledij!

Door De Redactie

Duurzaamheid en ecologie staan tegenwoordig erg hoog op de agenda. Een manier waarop je je steentje kunt bijdragen aan een betere wereld is het kopen van duurzame kledij. Maar wat is dat dan juist? En wie houdt zich daarmee bezig?

De filosofie achter duurzame kledij

Duurzame kledij omvat twee belangrijke componenten:

  • Zo moeten de stoffen waarmee kleding gemaakt wordt voldoen aan bepaalde eisen. Heel belangrijk: ze mogen niet schadelijk zijn voor mens, natuur en dier. De duurzame kledingindustrie gaat dus op zoek naar alternatieven voor de vaak vervuilende materialen waarmee kledingmerken werken.

Tony Van Bavel, van de eco fair fashion winkel Supergoods in Mechelen en Gent, werkt uitsluitend met merken die aan die biologische eisen voldoen: “Onze collecties bevatten geen gewoon katoen of stoffen op basis van petroleum. Ook proberen we merken in onze winkel te brengen die werken met gerecycleerde stoffen.”

  • Daarnaast moeten ook de werkomstandigheden van de arbeiders zo eerlijk mogelijk zijn.

Volgens Tony horen die twee samen: “Je kunt niet alleen gaan kijken naar de grondstoffen van een product zonder te kijken naar de handen die het gemaakt hebben.” Dat het topic duurzaamheid op de agenda staat, kan Tony zeker bevestigen: “Er worden regelmatig ecologische festivals georganiseerd of evenementen zoals de Fashion Revolution Week, zo ontdekken mensen ons.”

Bewustwording

Ook jongeren zijn zich vandaag bewust van de problematiek en kiezen steeds meer voor duurzaam. Studente Sam (23) studeert Milieuwetenschappen in Antwerpen en is bewust bezig met de kledij die ze aandoet en koopt. Ze kocht een paar Wado-schoenen, een merk dat heel ecologisch te werk gaat, op aanraden van een vriend: “Het zijn niet de goedkoopste schoenen op de markt, maar Nikes zijn ook een dure aankoop. Daarom liever dit alternatief”, zegt Sam. “Ik vind dat je moet stilstaan bij de dingen die je koopt. Er moet veel meer bewustzijn gecreëerd worden bij jonge mensen.”

Onbekend is onbemind

Inge (52) vindt duurzaamheid een moeilijker onderwerp. Het is redelijk nieuw voor haar, omdat ze er weinig van kent en ziet: “Duurzame producten zouden meer onder de aandacht mogen komen. Ik ken er nog te weinig van om het echt te kopen.” Inge beseft dat de kledingindustrie vervuilend is door kleuringen van wol en stof bijvoorbeeld. Voor haar kinderen en kleinkinderen wil ze toch graag meer nadenken over wat ze koopt: ‘Ik koop zeker al minder kleren dan vroeger, maar ben er toch nog te weinig mee bezig.”

Duurzamer leven? Tips om te starten

Kleine dingen kunnen dus al wonderen doen om duurzaamheid meer op de kaart te zetten. Hieronder 3 tips om zelf aan de slag te gaan:

1. Koop minder

Het lijkt een eenvoudige tip, maar minder kopen is al een grote stap om duurzamer door het leven te gaan. Vraag je bij elke pull of jas af of je die wel echt nodig hebt. Minder kopen betekent bovendien dat je meer geld overhoudt voor grotere/duurdere aankopen die ook nog eens langer meegaan!

2. Koop tweedehands

Hergebruiken is het toverwoord. Spring eens een tweedehandszaak binnen. Iemand anders zijn of haar pareltjes liggen er misschien wel op jou te wachten. Nog een tof weetje: tweedehandsshops rekenen vaak per kilo. Als je dus een paar zaken nodig hebt, kan dat dus wel heel voordelig uitdraaien.

3. Koop kritisch

Durf je favoriete merken een vraag onder de neus te duwen: hoe springen ze om met
duurzaamheid? Je kunt ook de labels nakijken in de kleding zelf, maar vaak zegt dat weinig over de manier waarop iets gemaakt is. Via websites zoals Fair Wear kun je merken opzoeken en zien hoe ze scoren op het vlak van arbeidsomstandigheden en lonen.

Fair shopping? Dat doe je hier

Zin gekregen om duurzaam te shoppen? We lijsten een paar hippe en faire adresjes voor je op:

Supergoods

Supergoods heeft winkels in Gent en Mechelen met alleen maar duurzame spullen. Je kunt er zowel schoenen als handtassen en kleren kopen. Ze werken met ecologische merken die zorg dragen voor natuur en mens. Een T-shirt vind je er vanaf 30 euro.

HNST

Een jeansbroek moet kwaliteitsvol zijn, dat vinden de oprichters van het merk HNST ook. Je schrijft HNST en roept HONEST. Want eerlijke kledij is waar ze voor staan. Ze werken nauw samen met de makers van hun jeans en zorgen voor ecologische denimstoffen. Vanaf 130 euro shop je een kwalitatieve broek die jaren meegaat.

Happy Kiddo

Hun site vertelt je wat Happy Kiddo is: een online kledingbibliotheek voor je kinderen. Vanuit de frustratie dat kinderen zo snel uit hun kleren groeien, kwamen ze met dit concept. Simpel: kledij kan ingewisseld worden voor grotere exemplaren. Je koopt bijvoorbeeld een ‘small box’ en mag dan elke maand deze kleertjes inwisselen. Zo geef je de oude terug mee en ontvang je de nieuwe voor weinig euro’s. Zo proberen ze de grote afgedankte klerenhoop tegen te gaan.

Als je dan toch een kledingstuk koopt, waarom zou je dan niet voor duurzaam gaan? Dat is misschien iets duurder voor jouw portemonnee, maar onze aarde zal je eeuwig dankbaar zijn!

Tekst: Caro Hellings – Coverbeeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content