Extra vakantie of loonsopslag? Hier kiezen de meeste Belgen voor

Zalig zo’n paar extra verlofdagen! Of liever toch een beetje meer verdienen? Als jij zou moéten kiezen tussen de twee, zou je het snel weten?  

Werk-privébalans

Een job neemt in het leven van de meeste mensen een grote plaats in. We spenderen gemiddeld zo’n 8 uur per dag aan werken en zien collega’s vaak meer dan ons eigen gezin of vrienden.

Een goede balans tussen werk en privé is dan ook iets waar werkgevers hard naar op zoek moeten gaan, willen ze hun werknemers tevreden houden. Voor sommige mensen vertaalt zich dat in meer loon, anderen vinden flexibiliteit en vrijheid dan weer belangrijker.

Welke voordelen wegen door?

Partena Professional zocht uit welke voordelen Belgen het belangrijkste vinden op het werk. En wat blijkt? Bij bijna 70 procent van de 1000 ondervraagde werknemers gaat de voorkeur toch uit naar financiële voordelen zoals een loonsverhoging.

Maar er is een verschuiving bezig. Opmerkelijk is dat vooral bij de jongere generaties niet-financiële voordelen steeds meer beginnen door te wegen.

Dé favorieten op een rijtje

Wat zijn nu de favorieten van de bevraagde werknemers?

  • Met stip op één: loonsverhoging.
  • Extra vakantiedagen komen op de tweede plaats: 82% van de ondervraagde werknemers ziet extra vakantiedagen als het belangrijkste niet-financiële voordeel. Toch zijn er maar vier op de tien werkgevers die meer verlof aanbieden dan wettelijk vastgelegd.
  • Daarna zien ze een goede hospitalisatieverzekering als iets cruciaals.

Flexibeler werken in de lift

Daarnaast is flexibel werken, meer werken als het druk is en omgekeerd, nog iets wat veel werknemers kunnen smaken.

Werknemers tussen de 25 en 34 jaar zijn vooral op zoek naar manieren om meer thuis te zijn en het werk flexibeler te organiseren. Niet zo verwonderlijk, want dit is meestal het moment waarop mensen aan een gezin beginnen, een huis kopen en kinderen krijgen. Zij zijn dus op zoek naar voordelen die aansluiten bij hun drukke privéleven.

Ook hier is er nog werk aan de winkel voor bedrijven.

Vakantiedag brengt meer op

Nochtans kan zo’n extra vakantiedag of flexibelere uren op termijn, voor alle partijen, veel meer opbrengen dan harder en meer te werken. Zeker in de huidige context waarin het steeds moeilijker wordt om talent aan boord te houden.

Dus bazen, jullie weten wat te doen: meer vrije dagen en meer loon, alsjeblieft. We kunnen het maar vragen, nietwaar? 😉

Ook interessant:

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Beeld: Getty Images

 

Partner Content