Nog maar februari, en toch al muggen in huis: hoe komt dat?

Door Jolien Thieleman

Nee, je ziet ze niet vliegen: er zoemen al heel wat muggen vrolijk rond terwijl het nog maar februari is. Hoe komt dat nu precies? En wijst dit op een muggenplaag deze zomer?

Muggen in de winter

Als je naar de seizoenen kijkt, is het nog winter, maar de temperatuur van de afgelopen dagen zegt iets helemaal anders. “Als je naar de temperatuur kijkt, is de winter al gepasseerd. Het is volop lente“, zegt de Nederlandse bioloog en muggenexpert Arnold van Vliet aan Het Laatste Nieuws.

“Bovendien zijn muggen tijdens de winter niet abnormaal. Je hebt de geringde wintersteekmug, een vrij groot exemplaar dat ook actief is tijdens de wintermaanden én durft te steken. Je hebt ook nog andere wintermuggen, maar die bijten niet. De meest bekende huissteekmug verstopt zich tijdens de winter voor de winterrust. Als de temperaturen stijgen, gaat ze op zoek naar bloed.”

Plaag in de zomer?

Dat er nu al heel wat muggen zijn, wil niet per se zeggen dat we tijdens de zomer een plaag kunnen verwachten. De regenval heeft daar alles mee te maken. “Muggen hebben vochtig weer en broedplaatsen als regenplassen, regentonnen of bakjes met water nodig om zich voort te planten. Maar momenteel is het heel droog weer, en dat is negatief voor de ontwikkeling van de muggen”, legt van Vliet uit.

Weg met die muggen

Heb je al last van zoemende muggen en jeukende beten? Deze tips kunnen misschien helpen.

Zo hou je ze op afstand

  • Muggen kunnen slecht tegen sterke geuren. Zet daarom een basilicum-, munt-, lavendel- of citroenplantje in je huis, of leg enkele takjes of schijfjes op een bord en plaats het op je nachtkastje.
  • Sluit je ramen als het begint te schemeren of hang er een gaas voor.
  • Stop een apparaatje in het stopcontact dat chemische geuren verspreidt: ongevaarlijk voor de mens, maar muggen blijven ver op afstand.

Zo behandel je muggenbeten

  • Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben! Hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt.
  • Was de plek met water en zeep om de laatste speekselresten van de mug weg te halen.
  • Smeer een insectenzalf of kalmerende (aloë vera)gel op de beet om je huid te kalmeren.
  • Heb je geen zalfjes in huis? Heel wat huismiddeltjes werken prima: denk maar aan tandpasta, honing, citroensap, azijn of zout. Breng het met een watje aan op je huid en de jeuk neemt snel af.

Wist-je-datje

Wist je dat een mug gemiddeld 4 minuten lang bloed zuigt? Enkel de vrouwtjes prikken en alleen maar als ze zwanger zijn. Voor de rest van de tijd drinken ze, net zoals de mannetjes altijd doen, nectar uit bloemen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content