Uitgedokterd: waarom muggen het net op jou gemunt hebben

Uitgedokterd: waarom muggen het net op jou gemunt hebben

Hoe kan het toch dat je na een avondje buiten op het terras van top tot teen onder de beten zit, terwijl je gezelschap nergens last van had? Uit onderzoek blijkt dat deze 5 zaken invloed kunnen hebben.

1. Je hebt bloedgroep O

‘Jouw bloed is nu eenmaal zoeter’, horen slachtoffers van een muggenplaag vaak. Kan dat dan? Jawel, stellen wetenschappers. Uit Japans onderzoek blijkt dat mensen met bloedgroep O vaker gestoken worden dan mensen die type AB, B of A hebben. Dat komt doordat er meer suiker zit in bloedgroep O. Je hebt dus wel degelijk zoeter bloed. Dit wil overigens niet zeggen dat je met een andere bloedgroep géén kans op muggenbeten hebt. Wanneer een mug zijn doel gekozen heeft, blijft hij daar meestal bij.

2. Je ademt diep

Ademen doen we allemaal, maar wanneer je die zoemende ellendelingen uit je buurt wilt houden, kun je daar beter mee stoppen. Muggen voelen namelijk al van een afstandje of er een levend wezen in de ruimte is. En mensen die dieper in- en uitademen – waaronder lange mensen en volwassenen –  verschijnen sneller op de radar.

3. Je bent zwanger

Uit onderzoek blijkt dat hoogzwangere vrouwen 21% dieper uitademen dan vrouwen die niet zwanger zijn. Tel daarbij dat de lichaamstemperatuur van een zwangere vrouw gemiddeld 0,7% warmer is dan normaal en de mug heeft zijn ideale slachtoffer gevonden.

4. Je hebt net gesport

Muggen vinden je niet alleen door je ademhaling, ze ruiken je ook. Een van de geuren waar ze op afkomen is melkzuur: een stof die vrijkomt wanneer je spieren hard gewerkt hebben. Dit, in combinatie met een verhoogde lichaamstemperatuur, verklaart waarom je vaker geprikt wordt als je net gesport hebt.

5. Je hebt bier gedronken

Mocht je na het lezen van bovenstaande tip denken: laat die sportschool maar zitten, ik trek een biertje open: niet doen! Alhoewel… het onderzoek, waaruit bleek dat de deelnemers vaker geprikt werden wanneer ze bier gedronken hadden, is zeer kleinschalig en wetenschappers twijfelen vooralsnog over de relatie tussen de hoeveelheid alcohol en het steken van de beestjes. Aperitiefje dan maar?

Beeld: Getty Images

Lees ook zeker deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)