04 Dec 2013 --- Children messing around happily --- Image by © Leander Baerenz/Westend61/Corbis

Hoera: kinderen scoren gemiddeld 8,2 op de geluksschaal

Door De Redactie

Uit onderzoek blijkt dat Vlaamse kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar gelukkig zijn. Ze scoren gemiddeld 8,2 op 10 op de geluksschaal.

Maak jij je als ouder weleens zorgen of je kind gelukkig is? Uit onderzoek van de provincie Vlaams-Brabant, provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen blijkt dat Vlaamse kinderen uit het 4de, 5de en 6de leerjaar gemiddeld 8,2 op 10 scoren op de geluksschaal.

Veel mogelijkheden

Het onderzoek werd gevoerd bij maar liefst 5.091 leerlingen, verspreid over 69 verschillende scholen in Vlaams-Brabant. Volgens Patrick Luyten – een sociaal psycholoog – heeft die hoge score te maken met een aantal factoren. “We leven in een land met een hoge levensstandaard, dat voor kinderen veel ontplooiingsmogelijkheden biedt”, aldus Patrick Luyten aan De Morgen.

Uit de studie blijkt ook dat bepaalde familiale omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een kind van gescheiden ouders, amper invloed heeft op hun geluksgevoel. “Dat druist in tegen onze intuïtie, en het stelt ons een beetje gerust”, vertelde socioloog Guido Van Hal aan De Standaard . “Kinderen zijn niet verantwoordelijk voor een scheiding, dus het is positief dat zij daar ook niet al te zeer onder lijden.”

427 scoren onvoldoende op geluksschaal

Van de 5.091 kinderen die werden ondervraagd, gaven er 427 zichzelf een score van 5 of lager op 10. Dit wil zeggen dat 8,39% niet voldoende scoort op de geluksschaal. Dit resultaat is te wijten aan een aantal factoren, zoals pesten en faalangst. “Wie boven de verwachtingen moet presteren, evaart sneller dat hij faalt”, aldus Luyten aan De Morgen. “Veel huiswerk staat bovendien ook in de weg van autonomie en creativiteit, belangrijke dimensies in de ontwikkeling. Een kind haalt daar veel geluk en welzijn uit, en de kindertijd moet dan ook een periode zijn van spelen en voldoende vrije tijd hebben.”

Ook ouders zijn gelukkiger dan 10 jaar geleden

Uit een onderzoek dat Libelle in 2012 voerde, blijkt dat ouders ook gelukkiger zijn dan 10 jaar geleden. Benieuwd naar de resultaten? Ontdek ze hier. Kun je zelf wat geluk gebruik? 2016 wordt een jaar vol klein geluk dankzij deze 12 tips.

Foto: © Corbis

Partner Content