Getty Images

8 vrouwelijke uitvinders die een grote rol speelden in onze geschiedenis

Door Nikita Goossens

Er zijn heel wat vrouwelijke uitvinders die tot op vandaag niet even veel erkenning krijgen als hun mannelijke collega’s. Voor de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap zetten we er heel graag enkele in de kijker!

Ken je deze vrouwelijke uitvinders?

Marie Curie

Deze Pools-Franse natuur- en scheikundige is misschien wel een van de bekendste vrouwelijke uitvinders. Ze ontdekte de radioactiviteit en ontving ook twee Nobelprijzen voor haar bijdrage aan de wetenschap. Ze werd zo de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar ooit!

Mary Anderson

Je zou misschien auto’s eerder met mannen linken, maar deze Amerikaanse vrouw vond de ruitenwisser uit! Ze kwam in 1903 op het idee wanneer ze tijdens haar verblijf in New York een trambestuurder zijn ruit met de hand zag schoonmaken. De automatische ruitenwisser werd bovendien ook door een vrouw uitgevonden. Dat was in 1917 door de eveneens Amerikaanse Charlotte Bridgwood.

Nancy Johnson

Deze vrouwelijke uitvinder nam in 1843 als eerste een patent op de ijsmachine. Dat was toen nog een houten model, maar leek wel al op de versie die we vandaag kennen. Zonder haar kenden we ijsjes misschien niet op dezelfde manier als nu!

Marion Donovan

Deze Amerikaanse kwam met het idee om een wegwerpluier op de markt te brengen. Ze maakte de luier oorspronkelijk van een douchegordijn in 1946. Enkele jaren later kwam ze ook op het idee een absorberende luier te maken. Maar daar bleef het niet bij: in totaal had ze twintig patenten op haar naam staan, waaronder dat van de flosdraad en dat van de opbergdoos.

Josephine Cochrane

Een machine die de vaat voor jou doet? Op dat idee kwam Josephine Cochrane uit Chicago in 1886. Al snel was er vraag naar de vaatwasser vanuit restaurants en dus patenteerde ze haar ontwerp en begon ze met de productie. Ze stelde haar uitvinding aan het grote publiek voor op de Wereldtentoonstelling van 1893 in Chicago.

Elizabeth ‘Lizzy’ Magie

Deze inventieve spelontwikkelaar vond het spel Landlord’s Game uit, vandaag beter gekend als Monopoly. De uitvinding van Monopoly staat dan wel op naam van een man die altijd heeft ontkend dat het gebaseerd is op Landlord’s Game, maar het volgt wél hetzelfde principe. Elizabeth kreeg slechts 500 dollar voor haar uitvinding! Oorspronkelijk was haar spel bovendien bedoeld als protest tegen de economische monopolie en als materiaal om mensen iets bij te leren.

Maria Beasly

De Amerikaanse Maria Beasly kwam met het idee om een reddingsboot te ontwikkelen. Tot dan was er geen effectieve manier om drenkelingen uit het water te helpen. Twintig van haar reddingsboten werden zelfs op de Titanic gebruikt en deze zorgden ervoor dat 706 mensen gered konden worden.

Stephanie Kwolek

Deze Pools-Amerikaanse scheikundige heeft een kunstvezel, best bekend onder de merknaam Kevlar, uitgevonden in 1965. Dit materiaal wordt in heel wat dingen gebruikt. Denk maar aan kogelvrije vesten, veiligheidshelmen, kampeergerei enzovoort.

Genoeg vrouwelijke uitvinders dus die een grote rol hebben gespeeld in onze geschiedenis, en er komen dagelijks nieuwe straffe madammen bij!

Meer over sterke vrouwen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content