Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Menstruatiearmoede: 1 op de 8 heeft onvoldoende middelen om menstruatieproducten te kopen

Door Nikita Goossens

In Vlaanderen heeft maar liefst 1 op de 8 meisjes en jonge vrouwen te maken met menstruatiearmoede: het niet kunnen betalen van voldoende menstruatieproducten. Maar jammer genoeg houden je regels geen rekening met je financiële situatie en zijn ze daar iedere maand weer. Gelukkig bestaan er initiatieven om menstruatiearmoede tegen te gaan, zoals vzw BruZelle. En ook jij kunt helpen!

Menstruatiearmoede in cijfers

Volgens onderzoek van Caritas Vlaanderen heeft 1 op de 8 meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar weleens niet genoeg geld gehad om menstruatieproducten te kunnen kopen. Vijf procent van de Vlaamse meisjes bleef hierdoor zelfs al eens thuis van school tijdens haar maandstonden.

Bij vrouwen in het algemeen (ook boven de 25 jaar) in Vlaanderen – en bij uitbreiding België – is de problematiek nog niet uitgebreid onderzocht, waardoor een groot deel onderbelicht blijft. Maar dat er veel nood is aan gratis menstruatieproducten is duidelijk, merkt ook de vzw BruZelle.

BruZelle strijdt tegen menstruatiearmoede

BruZelle is een vzw, ontstaan en gevestigd in Brussel, die menstruatiearmoede tegengaat. “Ze ontstond in oktober 2016 als project van twee vriendinnen, maar groeide intussen uit tot een werking die in heel België menstruatieproducten inzamelt en schenkt aan wie dat nodig heeft. Want alle menstruerende personen zouden ongeacht hun situatie over voldoende menstruatiebescherming moeten beschikken én dat in hygiënische en menswaardige omstandigheden”, aldus Hannah Geeraerts, coördinatrice van de ‘Regels van 3’, een educatief luik van de vzw.

“Alle menstruerende personen zouden ongeacht hun situatie over voldoende menstruatiebescherming moeten beschikken én dat in hygiënische en menswaardige omstandigheden”

Hoe werkt het?

Hannah Geeraerts: “Onze werking begint bij het verzamelen van menstruatieproducten via verschillende inzamelpunten doorheen het land. Het is wel belangrijk dat de producten individueel verpakt zijn. Aangezien ze veel vrijwilligers passeren, zou het anders niet hygiënisch zijn. Op die inzamelpunten kunnen mensen ook stof doneren waarmee later zakjes worden genaaid om de maandverbanden in uit te delen.

De zakjes worden gemaakt tijdens workshops die we organiseren. Iedereen kan daaraan deelnemen. In elk zakje worden dan twintig maandverbanden gestoken en die delen we uit aan wie dat nodig heeft. Dat doen we via partnerorganisaties die dicht bij onze doelgroep staan. Denk dan aan OCMW’s, centra voor dag- en nachtopvang voor dakloze vrouwen, voedselbanken… In totaal hebben we al ongeveer 92.000 personen bereikt.”

menstruatiearmoede
Zakjes met maandverbanden BruZelle

Er wordt bewust gekozen om maandverband uit te delen en geen tampons of menstruatiecups. Hannah Geeraerts: “Mensen in precaire situaties hebben soms een ander tijdsbesef en bij tampons en menstruatiecups is het belangrijk dat je die op tijd ververst om geen risico te lopen op het Toxic Shock Syndrome (TSS). Bij maandverbanden is er minder risico en het is ook voor iedereen duidelijk hoe je die moet gebruiken. Als we producten inzamelen voor scholen, daarentegen, kunnen tampons wel.”

Sensibiliseren

Naast het inzamelen en uitdelen van menstruatieproducten zet de organisatie zich in om menstruatie(armoede) uit de taboesfeer te trekken. “Een deel van ons doel is informatie voorzien over het onderwerp en sensibiliseren. We merken namelijk dat de kennis over menstruatie vaak heel ondermaats is, zeker bij jongeren. En menstruatiearmoede is absoluut ook een gebrek aan kennis.

“Menstruatiearmoede is ook een gebrek aan kennis”

Hier zetten we dus op in via onder meer de ‘Regels van 3’. Met dit project gaan we langs in scholen over heel België om jongeren vanaf 12 jaar kennis bij te brengen over menstruele gezondheid en hygiëne. En tegelijkertijd proberen we ook het taboe rond menstruatie te doorbreken.”

Hoe kun je helpen tegen menstruatiearmoede?

Hannah Geeraerts: “In een ideaal scenario worden er op politiek vlak beslissingen genomen die ervoor zorgen dat menstruatieproducten op voldoende plekken gratis voor iedereen beschikbaar zijn. Maar voorlopig lijkt dat nog verre toekomstmuziek en zetten we onze dienst in volle snelheid verder.

Hiervoor werken we samen met heel wat geëngageerde vrijwilligers die we enorm dankbaar zijn voor hun inzet.” Zie jij het ook zitten om een steentje bij te dragen? Dat kan onder meer op de volgende manieren:

  • Heb je wat maandverbanden op overschot? Die kun je doneren in een inzamelpunthier vind je een overzicht van waar je die vindt doorheen het land. Je kunt er ook stof doneren waarmee de zakjes worden gemaakt om de maandverbanden in uit te delen.
  • Je kunt ook zelf een inzameldoos plaatsen op je werkplek, sportclub, vereniging… door contact op te nemen met de vzw. ‘De buit’ wordt dan op een afgesproken tijdstip opgehaald door de vzw.
  • In het lokaal van BruZelle in het centrum van Brussel wordt er elke woensdag een workshop georganiseerd om zakjes te vullen. En eenmaal per maand is er ook een workshop om zakjes te naaien en wasbare maandverbanden te maken. Een leuke activiteit, eventueel samen met vriendinnen, waarmee je tegelijkertijd ook nog eens mensen helpt!

Alle manieren waarop je kunt helpen om menstruatiearmoede tegen te gaan via BruZelle, zijn te vinden op de website.

Bronnen: BruZelle, Caritas

Lees ook deze artikels over menstruatie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!