Getty Images

Moe achter het stuur? Enkel deze twee tips helpen!

Water in het gezicht, het raampje opendraaien of luide muziek? Allemaal zaken die helaas níét helpen tegen vermoeidheid achter het stuur. Niet rijden is natuurlijk het allerbeste, maar als je toch de baan op moet, dan kan dit helpen.

In slaapmodus

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde testte de voorbije maanden verschillende mensen die laat op de avond of ‘s nachts met de auto reden. Een speekseltest wees uit dat het lichaam van maar liefst een derde van de bestuurders zich in slaapmodus bevond.

Verkeerd gedacht

Opvallend was dat de grote meerderheid van de geteste bestuurders zichzelf wél nog fit genoeg voelde om te rijden. Door die verkeerde inschatting nemen ze een groot risico. Volgens de Vlaamse Stichting Verkeerskunde wordt 1 op de 5 zware ongevallen veroorzaakt door slaperigheid achter het stuur.

Toch de baan op?

Moet je toch de baan op hoewel je een beetje moe bent? Dan helpt koffie en een powernap van minstens 15 minuten. Alle andere lapmiddeltjes helpen niet. Je raampje opendraaien voor frisse lucht werkt zelfs nadelig. De moeheid slaat dubbel zo hard toe nadien.

Bereken zelf je biologische nacht

Op de website beloofd.be kun je als bestuurder beloven om voor een late rit een dutje te doen en een koffie te drinken. Je kunt er ook berekenen wanneer jouw biologische nacht valt. Zeker doen!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content