old computer parts

MSN Messenger: een terugblik op de populairste chatdienst van twintig jaar geleden

Door Diny Thomas

De dansende Mens-Erger-Je-Niet-pionnetjes, de songteksten in je profielnaam, de trillende vensters als je niet snel genoeg antwoordde. MSN Messenger zit in ons geheugen gegrift. De chatdienst zou twintig jaar worden deze zomer, maar stierf zes jaar geleden een stille dood. 

Generatie Y

In het begin van de 21ste vroeg je niet iemands telefoonnummer. Nee, de meest gestelde vraag was ongetwijfeld: ‘Mag ik je MSN?’ Vooral de millennials, de tieners van toen, waren helemaal in de ban van de chatdienst MSN Messenger.

Het was zelfs zo erg dat tieners zich na school naar huis haasten om als eerste achter de computer te springen. En dat mama’s en papa’s met een kookwekker de computertijd eerlijk moesten verdelen tussen hun kroost. Herinner jij het je nog?

Chatten, chatten en nog eens chatten

Msn’en was een échte activiteit. Als je aan de computer zat, dan was dat om met vrienden te praten over van alles en nog wat. Maar het was meer dan dat. De hilarische profielnamen die niet meer waren dan een paar woorden uit een liedjestekst, de hilarische profielfoto’s van eendjes en kikkers, de trillende vensters als iemand ongeduldig aan het wachten was op antwoord…

Het was de sociale media van twintig jaar geleden. De plek waar vriendschappen werden gesmeed, maar waar evengoed ontluikende liefdes ontstonden. En niet alleen onder tieners, want ook twintigers en dertigers leerden elkaar beter kennen via MSN.

Een stille dood

Maar in 2013 kwam er een einde aan de chatdienst die ooit o zo populair was. De oorzaak? De technologische evolutie. Facebook en Hyves maakten hun intrede, en de eerste telefoons met chatfunctie kwamen op de markt.

En toch zijn we MSN, dat zo’n twintig jaar geleden werd gelanceerd, nog altijd niet vergeten. Denk maar aan de miljoenen e-mailadressen die eindigen op @hotmail.com. Want als je wilde msn’en, dan moest je natuurlijk een hotmail-adres hebben.

Koning Microsoft

Als we eerlijk zijn, was het ook niet moeilijk dat iedereen massaal aan het msn’en sloeg. MSN was een van de standaardprogramma’s van Microsoft, en bijna iedereen die toen een computer kocht, koos er eentje van Microsoft. Op het hoogtepunt maakten maar liefst 350 miljoen mensen gebruik van de chatdienst. Waanzinnig, toch?

Maar ondanks het succes, konden we maar een korte tijd genieten van MSN. Na vijftien jaar trok Microsoft de stekker uit de chatdienst en was het gedaan. Maar vergeten doen we het niet. Als je aan een millennial vraagt naar vroeger, dan krijg je naast Samson & Gert en Furby, ook steevast MSN als antwoord.

Bron: Het Laatste Nieuws – Beeld: Getty Images

NOG MEER NOSTALGIE:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content