© Getty Images

Tips om die torenhoge energiefactuur naar beneden te krijgen

Door Diny Thomas

Dat de energieprijzen de pan uit swingen, merk je aan de torenhoge factuur die straks in je bus valt. Is er beterschap op komst, en wat kun je zelf doen om dat bedrag weer naar beneden te krijgen?

Drie vragen aan de energie-expert

Waarom swingen de energieprijzen de pan uit?

Bram Claeys, energie-expert bij RAP (Regulatory Assistance Project): “Aardgas is de grote schuldige, ofwel de dure vogel. De belangrijkste reden van die forse prijsstijging is de economie die weer op gang komt na een zwaar coronajaar. Bedrijven draaien weer op volle toeren, waardoor de vraag naar gas en elektriciteit wereldwijd toeneemt. En momenteel moeten we volop concurreren met Azië. Het is zelfs zo dat schepen met vloeibaar gas, die eigenlijk op weg zijn naar ons land, koers zetten naar ginder omdat de prijzen daar hoger liggen.

Daarnaast krijgen we minder gas van Noorwegen, omdat de boorplatformen een tijdje hebben stilgelegen. Om dan nog te zwijgen over de kwakkelzomer en het koude voorjaar. Heel wat mensen hebben de verwarming (die in de meeste huishoudens op aardgas werkt) vaker en langer dan normaal laten draaien, waardoor er nu minder gas op voorraad is. En dan zijn er nog de vermoedens dat de Russische president Poetin de prijzen manipuleert, omdat hij koste wat het kost een nieuwe aardgasleiding naar Duitsland wil gebruiken.”

In augustus 2021 betaalde een doorsnee- gezin gemiddeld € 1.609 voor gas, in 2020 was dat ‘slechts’ € 1.031

Wie mag een fikse energiefactuur verwachten?

“Wie een variabel energiecontract heeft, gaat het sowieso als eerste voelen omdat de leverancier elke maand of elk kwartaal de prijs aanpast aan de markt. Maar dat wil niet zeggen dat mensen met een vast contract ontsnappen aan de prijsstijgingen. Meestal teken je voor een jaar, en als je overeenkomst binnenkort afloopt, heb je evengoed prijs. Ik vrees dat niemand eraan zal ontsnappen.

Is er beterschap op komst?

“Vermoedelijk zal de energieprijs niet zakken vóór maart volgend jaar. De winter staat voor de deur, en laat dat net het seizoen zijn waarin de vraag naar aardgas het grootst is. Maar niemand kan voorspellen wat de toekomst brengt.”

Tips om de kosten te drukken

Maak jij je zorgen om je energiefactuur? Volgens energie-expert Bart Claeys kun je zelf de kosten drukken door…

  • over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Test-Aankoop verwacht dat een gemiddeld gezin zo’n € 250 méér zal moeten betalen door de fikse prijsstijging. Maar wie vandaag bij de duurste leverancier zit en overstapt naar de goedkoopste, kan tot € 300 besparen. Zo’n overstap is trouwens gratis, of je nu een variabel of vast contract hebt. Al moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van 1 maand. Benieuwd of het goedkoper kan? Kijk en vergelijk op creg.be/cregscan.
  • je huis goed te isoleren. Daar hoef je zeker geen zotte kosten voor te doen. Dicht alle kieren, zorg voor gordijnen in de winter en zonwering in de zomer, plak isolatiefolie op het glas van je ramen…
  • zonnepanelen op je dak te leggen. Ja, de terugdraaiende teller werd nog niet zo lang geleden afgeschaft, maar zelfs met een digitale meter loont de investering. Door hernieuwbare energie te gebruiken, ben je minder kwetsbaar voor de stijgende aardgasprijzen.

De grootste energievreters

Niet de koelkast, de televisie en de verlichting, maar wel…

  • de wasmachine
  • de droogkast
  • de vaatwasser

Het zijn stuk voor stuk toestellen die niet alleen elektriciteit nodig hebben, maar ook warm water of warme lucht. En daar heb je elektriciteit of gas voor nodig. Een tip: zet de apparaten pas aan als ze vol zijn. Liefst ‘s avonds of in het weekend als je nachttarief hebt. Wie zonnepanelen heeft, laat ze best overdag draaien.

Uit Libelle 39/2021

NOG MEER TIPS OM TE BESPAREN OP ENERGIE:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content