Vandaag is Wereldaidsdag

Door De Redactie

Elk jaar op 1 december, staan we stil bij de gevolgen van aids en roepen we op tot meer solidariteit. De boodschap van Wereldaidsdag is er één van openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv. Clara getuigt over haar leven met aids: “Leven met hiv is vaak leven met een geheim…”

Clara (43) kreeg op haar 23ste de diagnose van hiv. Het was een klap in haar gezicht en ze leefde de eerste jaren op automatische piloot. Na enige tijd leerde ze omgaan met de ziekte en kon ze rekenen op de steun van haar familie, vrienden en collega’s. Lees haar pakkende verhaal hier.

Thema Wereldaidsdag

Elk jaar kiest UNAIDS ook een thema waarrond lokale organisaties kunnen werken. Voor de periode 2011 tot en met 2015 is het thema: ‘Getting to zero’ (link is external). De boodschap verwijst naar het streefdoel van nul nieuwe besmettingen, nul gevallen van discriminatie door hiv en nul doden door aids.

Enkele cijfers

  • De laatste cijfers van UNAIDS tonen dat sinds 2001 het aantal nieuwe infecties met hiv gedaald is met 38%
  • Sinds 2015 kunnen bijna 15 miljoen mensen met hiv beroep doen op hiv-remmende medicatie
  • Het aantal overlijdens aan aids daalde van 1,9 miljoen per jaar naar 1,2 miljoen

Heb je zelf hiv of ken je iemand in je omgeving? Neem dan zeker een kijkje op www.levenmethiv.be of voor meer informatie over Wereldaidsdag surf je naar Sensoa.

Bron: Sensoa

 

Partner Content