woman throwing rose petals; Shutterstock ID 223519156; Projectnummer/WBS-nummer: -; Uitgave/Naam lesmethode: -; Redacteur/Traffic manager: -; Anders: -

Verrassend: dit wist je nog niet over de start van de lente

De start van de lente is in ons landje vandaag niet echt te merken. Maar toch is het zover! En het vooruitzicht naar dat warme lentezonnetje doet ook al veel, toch? 

Dit wist je nog niét over de lente

Al op jonge leeftijd wordt op de lagere school aangeleerd dat de lente begint op 21 maart. Maar tik die vroegere leerkracht maar op de vingers, want eigenlijk begint de lente wetenschappelijk gezien al op 20 maart – vandaag dus! Ben jij ook verrast?

Een beetje aardrijkskunde

Geen nood, je hoeft geen coördinaten meer op te zoeken in je atlas. Maar de start van de lente heeft uiteraard wel met astronomie te maken.

Op het moment dat de zon in de loop van maart loodrecht invalt op de evenaar, begint bij ons de astronomische lente. In 2020 is dat op 20 maart om 04.50 uur. Dag en nacht duren op dat moment precies even lang. Voor de rest van deze eeuw zal de astronomische lente nog beginnen op 20 maart. Vanaf 2100 zal dat op 19 maart zijn.

Astronomische seizoenen hebben eigenlijk elk jaar een licht verschillende start, want ze hangen af van de stand van de zon. De herfst bijvoorbeeld start dit jaar op 22 september, terwijl de winter op 21 december begint.

Maar daar hoeven we nu zeker nog niet naar te kijken. Laten we nu opstaan met het idee dat de lente vandaag begint! Een stapje dichter bij de zomer. Stof tot dagdromen vandaag!

Bron: Frankdeboosere.be en Meteo.be

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content