Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Getty Images

De tuin in maart: dit kun je nu doen

In maart komt het zonnetje af en toe al eens piepen en de dikke winterjas blijft stilletjes aan in de kast hangen. Hoog tijd dus om je tuin voor te bereiden op een hopelijk warme zomer. Zaai een nieuw gazon waar je kinderen op kunnen ravotten en plant de eerste zomerbollen.

De lente staat voor de deur, en dat betekent dat we steeds meer kunnen doen in onze tuin. Snoeien, bemesten, planten, zaaien … Ontdek hier welke tuinklusjes in maart allemaal op het programma staan: 

Dit kun je in maart doen in de tuin

Snoeien en wieden

Sommige struiken kun je nu al een snoeibeurt geven, op voorwaarde dat het niet meer vriest. Denk hierbij aan rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluimhortensia’s. Bladverliezende hagen, zoals een beukenhaag of liguster, mogen ook worden gesnoeid of ingekort.

Denk daarnaast aan het onkruid dat zich vanaf deze maand weer laat zien, dus begin alvast met wieden waar mogelijk.

Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je nu je gazon al maaien op de hoogste stand. Controleer meteen je grasmachine en geef de messen een onderhoudsbeurt indien nodig. Kale plekken in het gazon kun je nu opnieuw inzaaien met graszaad. Vergeet zowel je gazon als de rest van de tuin niet te bemesten, want na de winterperiode kan je tuin wel wat voeding gebruiken.

Ontdek hier meer tips om je gazon het hele jaar door in topconditie te houden! 

Nestkastjes ophangen

Vogels zijn stilaan op zoek naar een broedplek, dus het is een goed idee om nestkastjes op te hangen in je tuin. Zorg er wel voor dat ze niet in de volle zon hangen en dat het niet binnen kan regenen. 

Slakken bestrijden

Slakken leggen in april hun eitjes, maar je kunt ze best nu al uit je tuin weren, zodat je later dit jaar niet met een slakkenplaag te maken krijgt. Strooi bijvoorbeeld wat koffiedik rond je planten of leg er koperen ringen rond, dat schrikt slakken af.

Planten en stekken

Heb je vaste planten in je tuin die al enkele jaren meegaan? Dan is het aangeraden om ze eens in de drie jaar uit de grond te halen en te stekken. De jonge stukken die je hebt afgesneden kun je vervolgens opnieuw planten.

Bloembollen van zomerbloeiers zoals gladiolen, dahlia’s en begonia’s mag je eind maart al voortrekken. Dat wil zeggen dat je ze al in een pot plant en die op een warme plek binnenshuis of in de serre zet. Op die manier krijgen ze een flinke groeivoorsprong. Zodra de kans op vorst voorbij is, dus vanaf april of mei, kun je ze buiten uitplanten.

Heb je in het najaar geen rozen geplant? Dan kun je deze maand – zolang het niet vriest – nog rozen met kale wortels planten. Rozen in pot kun je het hele jaar door planten.

Groene aanslag verwijderen

Je zult merken dat de winter voor heel wat groene aanslag heeft gezorgd op je terras en tuinpad. Er bestaan verschillende manieren om deze aanslag te verwijderen:

  • Hogedrukreiniger: met een hogedrukreiniger kun je algen en mos wegspuiten. Hier zijn ook wel nadelen aan verbonden, want je spuit ook de voegen leeg, waardoor je deze achteraf weer moet opvullen. Daarnaast kan een hogedrukreiniger ook de ondergrond aantasten en zullen er op termijn sneller algen en mos op groeien.
  • Bio-azijn: verdun azijn met een beetje water en besproei de aanslag ermee. Laat dit even inwerken en vervolgens kun je met de bezem het vuil eraf schrobben. Doe dit bij voorkeur op een droge dag, zodat het mos veel azijn kan opnemen. Let er wel op dat de azijn niet op je planten terechtkomt.
  • Groene zeep of soda: vul een emmer met water en voeg hier soda of groene zeep aan toe. Borstel het goed in in je terras of tuinpad, laat even inwerken en spuit af met de tuinslang.

Gebruik liever geen bleekmiddelen of chloor, aangezien deze niet goed zijn voor de omliggende grond en planten.

Moestuin

Ook in de moestuin kun je alvast aan de slag gaan! Je kunt al enkele groenten buiten zaaien en planten, bijvoorbeeld:

  • erwten
  • radijsjes
  • snijbiet
  • (pluk)sla
  • wortelen
  • uien en sjalotten

Wil je graag een moestuin aanleggen, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Schrijf je dan in op onze moestuinnieuwsbrief, en ontvang de beste tips en to do’s voor de moestuin rechtstreeks in je mailbox!

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!