De tuin in maart: dit kun je nu doen

De tuin in maart: dit kun je nu doen
© Getty Images

Eind maart begint de lente pas, maar je kunt nu al heel wat doen in de tuin. Weet je niet waar te beginnen? Dit zijn onze tips!

Wat kun je in maart allemaal doen in je tuin?

Snoeien en wieden

Sommige struiken kun je nu al een snoeibeurt geven, op voorwaarde dat het niet meer vriest. Denk hierbij aan rozenstruiken, lavendel, vlinderstruiken en pluimhortensia’s. Bladverliezende hagen, zoals een beukenhaag of liguster, mogen ook worden gesnoeid of ingekort. Denk daarnaast aan het onkruid dat zich vanaf deze maand weer laat zien, dus begin alvast met wieden waar mogelijk.

Gazon maaien en bemesten

Als het gras droog is, kun je nu je gazon al maaien op de hoogste stand. Controleer meteen je grasmachine en geef de messen een onderhoudsbeurt indien nodig. Kale plekken in het gazon kun je nu opnieuw inzaaien met graszaad. Vergeet zowel je gazon als de rest van de tuin niet te bemesten, want na de winterperiode kan je tuin wel wat voeding gebruiken.

Nestkastjes ophangen

Vogels zijn stilaan op zoek naar een broedplek, dus het is een goed idee om nestkastjes op te hangen in je tuin. Zorg er wel voor dat ze niet in de volle zon hangen en dat het niet binnen kan regenen. Bekijk hier alvast de leukste vogelhuisjes!

Slakken bestrijden

Slakken leggen in april hun eitjes, maar je kunt ze best nu al uit je tuin weren, zodat je later dit jaar niet met een slakkenplaag te maken krijgt. Strooi bijvoorbeeld wat koffiedik rond je planten of leg er koperen ringen rond, dat schrikt slakken af.

Planten stekken

Heb je vaste planten in je tuin die al enkele jaren meegaan? Dan is het aangeraden om ze eens in de drie jaar uit de grond te halen en te stekken. De jonge stukken die je hebt afgesneden kun je vervolgens opnieuw planten.

Zomerbloeiers planten

Bloembollen van zomerbloeiers zoals gladiolen, dahlia’s en begonia’s mag je nu al in de tuin planten. Vorstgevoelige bloembollen kun je eventueel nog even binnen in een pot zetten en buiten planten als het niet meer gaat vriezen.

Groene aanslag verwijderen

Je zult merken dat de winter voor heel wat groene aanslag heeft gezorgd op je terras en tuinpad. Er bestaan verschillende manieren om deze aanslag te verwijderen:

  • Hogedrukreiniger: met een hogedrukreiniger kun je algen en mos wegspuiten. Hier zijn ook wel nadelen aan verbonden, want je spuit ook de voegen leeg, waardoor je deze achteraf weer moet opvullen. Daarnaast kan een hogedrukreiniger ook de ondergrond aantasten en zullen er op termijn sneller algen en mos op groeien.
  • Bio-azijn: verdun azijn met een beetje water en besproei de aanslag ermee. Laat dit even inwerken en vervolgens kun je met de bezem het vuil eraf schrobben. Doe dit bij voorkeur op een droge dag, zodat het mos veel azijn kan opnemen.
  • Groene zeep of soda: vul een emmer met water en voeg hier soda of groene zeep aan toe. Borstel het goed in in je terras of tuinpad, laat even inwerken en spuit af met de tuinslang.

Gebruik liever geen bleekmiddelen of chloor, aangezien deze niet goed zijn voor de omliggende grond en planten.

Meer tuinplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)