Emotionele arbeid in het gezin: een vrouwenkwestie?
De laatste jaren trad de nieuwe man steeds meer op de voorgrond. Hij kookt, zorgt mee voor de kinderen en durft zelfs al eens de vloer stofzuigen. Maar hoe zit het met de emotionele arbeid in het gezin? Is dit nog steeds een vrouwenkwestie?
Een verjaardagscadeautje kopen voor het vriendinnetje van de dochter, de afspraken regelen bij de tandarts, ervoor zorgen dat alle kinderen een nieuwe winterjas hebben en eraan denken dat het volgende week oudercontact is. Het zijn allemaal taakjes die βerbijβ komen en vaak door vrouwen afgevinkt worden.
Die taakjes worden ook wel mental load of emotionele arbeid genoemd. Het gaat niet over het uitvoeren van taken als nieuwe schoenen voor de kinderen kopen of brood halen, maar om wie eraan denkt, plant en uiteindelijk de eindverantwoordelijkheid draagt. Noem het gerust de huishoudmanager. Een manager met een belangrijke, cognitieve job, die helaas onbetaald is.
Ballen in de lucht
Vroeger was het simpel: de man ging werken en de vrouw bleef thuis om voor de kinderen en het huishouden te zorgen. Intussen zijn de tijden veranderd, de vrouwen gaan ook werken en de partners helpen mee in het huishouden en de zorg voor de kinderen.
Toch blijft die eindverantwoordelijkheid in het hoofd van de vrouw spelen. Al die ballen in de lucht houden als vrouw, vriendin, werknemer en moeder is behoorlijk vermoeiend. Als die emotionele arbeid, of het denken aan en plannen van wat er nog moet gebeuren, erbijkomt, wordt het soms te veel.
Mentale last verdelen
Wil je ervoor zorgen dat de mentale belasting niet te groot wordt, dan moet je aan jezelf durven denken. In de ideale wereld betekent dat dat niet enkel de praktische taken verdeeld worden tussen beide partners, maar ook de emotionele arbeid. Voor jezelf zorgen is broodnodig.
Wil je die mentale last wat beter verdelen? Dan hou je hier best rekening mee.
Praat erover!
Om te beginnen moet het voor je partner duidelijk zijn wat die mental load of emotionele arbeid inhoudt. Vaak krijg je als antwoord: βzeg me dan wat ik moet doen, dan kan ik je helpenβ. Geef duidelijk aan wat het precies is dat voor jou vermoeiend is.
Zorg voor een betere verdeling
Net zoals je de praktische taken kunt verdelen, kan het mentale er best bij. Stel dat je man graag kookt, kan hij misschien ook het weekmenu en het boodschappenlijstje opstellen en ervoor zorgen dat alles in huis is? Ja, dat betekent ook dat er brood moet zijn voor morgenvroeg.
Het hoeft niet perfect te zijn
Dat je dingen uit handen geeft, betekent ook loslaten. Geef je de verantwoordelijkheid volledig aan je partner, dan moet je er ook vrede mee nemen dat hij het niet helemaal op jouw manier aanpakt.
Het was misschien niet het ideale verjaardagscadeautje voor de vriendin van je dochter, maar dochterlief is er op tijd geraakt, ze had een geschenkje bij en jij hebt het niet in je hoofd moeten stoppen. Niet makkelijk, maar het proberen waard!
Bronnen: elle.com, rebelle-vzw.be, workitmama.nl
Zeker ook lezen:
- Burn-out: wat is het, wat zijn de signalen en hoe pak je het aan?
- Minder stress als goed voornemen: zo doe je dat
- 13x zo stop je met piekeren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!