© Getty Images

Je tiener leren plannen? Zo pak je het aan

Door Sara Dekens

Een taak niet op tijd gemaakt, hopelijk achter met studeren of alweer te laat op de training. Overkomt het jouw tiener ook constant? Dat is volledig normaal. Plannen en organiseren lukt op deze leeftijd nog niet goed. Gelukkig kun jij helpen om je tiener te leren plannen.

Vaak denken ouders – verkeerdelijk – dat hun tiener best zelf zijn leven kan organiseren. Het is toch niet zo moeilijk om je op tijd klaar te maken voor een training? Of een planning op te maken zodat je niet in de problemen komt vlak voor een grote toets? Het tienerbrein is helaas in veel gevallen nog onvoldoende ontwikkeld om deze taken helemaal zelf tot een goed einde te brengen. 

Je tiener leren plannen en organiseren is nochtans erg nuttig. Niet enkel gaat het op school een stuk vlotter, ook in het latere leven komt deze vaardigheid goed van pas. Maar hoe pak je het aan?

Je tiener leren plannen: onze tips

1. Leef het voor

Je kind kopieert – bewust of onbewust – jouw gedrag. Ziet hij dat jij gebruik maakt van een weekmenu of een gezinsplanner en dat jij altijd alles de avond voordien klaarzet als jullie op uitstap gaan? Dan is de kans groot dat hij de voordelen daarvan inziet.

Betrek je tiener bij je eigen planning en vraag niet enkel zijn medewerking, maar geef hem ook inspraak. 

2. Doe het samen

Een goede manier om je tiener te leren plannen is met schooltaken. Begin met samen naar de huistaken te kijken en afspraken te maken. Tieners hebben vaak moeite met het inschatten van hoeveel tijd iets kost. Dat zal vast wat oefening vragen. 

Gebruik een weekplanner of digitale agenda om vast te leggen wanneer en hoe lang je tiener werkt en studeert. Bekijk samen wat het beste werkt. Voor de ene werkt een magneetbord aan de muur, de andere houdt het bij een digitale variant. Je tiener heeft vast weet van tal van apps die plannen en lijstjes maken eenvoudig maken. In dat geval is het best om jouw voorliefde voor papier en gedrukte weekplanners even aan de kant te zetten.

3. Wees flexibel

Leren plannen vraagt tijd. En oefening. Je tiener zal vast een keer tegen de lamp lopen. Vergeet niet dat hij door dingen te ervaren het meeste leert. Is hij een taak vergeten te maken of zijn de resultaten op de test niet wat je ervan had verwacht, probeer dan kalm te blijven. Neem het niet meteen over, maar blijf het vertrouwen behouden. Praat met je tiener en geef aan dat je er bent als hij hulp nodig heeft. 

Faalangst?

Wist je dat er tieners zijn die meteen in paniek schieten als ze een taak krijgen? Ze hebben last van faalangst en denken dat ze het niet gaan kunnen. Zeker voor deze leerlingen is leren plannen cruciaal. De grote berg die ze zien, moeten ze met kleine stapjes over geraken.

Eerste stap: je hebt het al eens gedaan

Probeer je tiener eraan te herinneren dat het al eens gelukt is en dat hij de vorige keer een prima resultaat heeft behaald. Door te denken aan een eerdere succeservaring, krijgt hij weer vertrouwen.

Tweede stap: verdelen in kleine blokjes

Heeft je tiener last van faalangst, dan vindt hij plannen vast moeilijk. Help hem met de taak te verdelen in kleine blokjes en plan na elke blok voldoende pauze in.

Derde stap: prioriteiten

Dit is vast niet de enige taak die gemaakt moet worden. Help je tiener bij het bewaren van het overzicht en vooral ook bij het stellen van prioriteiten. Kinderen die faalangstig zijn, zijn vaak perfectionistisch en gaan helemaal op in deze ene taak waardoor ze in tijdnood raken. 

Tip: de taakplanner van Klasse helpt je tiener op een overzichtelijke manier plannen. Je kunt ‘m hier downloaden.

Bronnen: goedgezind.be, klasse.be

Tieners opvoeden:

Partner Content