© Getty Images

Last van het lege nest? Zo ga je ermee om

Door Sara Dekens

Leek het ook alsof je gisteren nog zijn boterhammen smeerde en kookt je zoon nu zijn eigen potje op kot? Of kondigde dochterlief aan dat ze een appartementje zoekt om te gaan samenwonen met het lief. Voor je het weet blijf je kinderloos achter. Bang voor het lege nest? Zo ga je ermee om.

Wat is het legenestsyndroom?

Als je kinderen het huis uitgaan, bestaat de kans dat je in een soort zwart gat terechtkomt. En dat is niet vreemd. Je hebt namelijk jarenlang gezorgd voor die vrolijke bende. En plots staan ze op eigen benen en hebben ze mama en papa niet meer nodig. 

Dat gevoel van verdriet en leegte noemen we het legenestsyndroom en het komt vaker voor dan je denkt. Je kunt het best vergelijken met een rouwproces. Je mist de gezellige drukte rond de ontbijttafel, de ongedwongen babbels en zelfs de rondlsingerende was waar je vroeger zo op kon vloeken. Het lijkt alsof je geen doel meer hebt en je taak volbracht is. De kinderen gaan het huis uit en jij blijft verweesd achter. Zeker voor alleenstaande ouders is het een intens proces.

Lege nest: zo ga je ermee om

Het heeft geen zin om er tegenin te gaan. Je kinderen zijn stilaan volwassen en hebben nood aan een eigen stekje. Krampachtig vasthouden aan hoe het was of had kunnen zijn, helpt je niet. Wat dan wel?

Laat het los

Loslaten. Eigenlijk ben je hiermee begonnen op het moment je kindje geboren werd. Met kleine stapjes. Hoe groter je kind werd, hoe minder het je nodig had. En nu is het moment daar dat hij de deur van het ouderlijke huis achter zich toetrekt.

Probeer het positief te zien. Je hebt je kind opgevoed tot een zelfstandige jongeman of vrouw. Nu is het een kwestie van vertrouwen hebben in wat je hen in al die jaren hebt geleerd. Het komt goed!

Blijf investeren in de band

Het feit dat je zoon of dochter het huis uit gaat, wil niet zeggen dat alle banden doorgeknipt worden. Het vraagt alleen een andere aanpak. Praat er op een open en eerlijke manier over en vertel dat je hem of haar gaat missen. Misschien vinden jullie het allebei fijn om bijvoorbeeld wekelijks samen te lunchen? Of houden jullie de familietraditie in ere om elke zondagavond met z’n allen thuis te eten?

De leegte vullen?

Sommige mensen hebben zoveel moeite met het feit dat het stil is in huis, dat ze die leegte op de een of andere manier willen opvullen. Vaak is dat het moment voor een huisdier. De lieve hond of schattige kat zal je niet enkel bezighouden, maar ook een overvloed aan liefde geven. Bovendien heb je zo weer iets om voor te zorgen.

Andere mensen storten zich volledig op hun werk of gaan op zoek naar een nieuwe hobby om de tijd op te vullen. Doe echter niets overhaast. Gun jezelf de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en geniet van de dingen die opeens wél kunnen. Er is voldoende tijd voor je partner of je beste vriendin, je hoeft je niet meer op te jagen over rondslingerende kleren of andere rommel, de koelkast is veel minder snel leeg én je kunt de hele dag in pyjama rondlopen zonder dat iemand er commentaar op heeft. Geniet van de dingen waar je vroeger geen tijd voor had.

Bronnen: goedgezind.be, avogel.be

Meer lezen?

Partner Content