© Getty Images

Met de (schoon)familie op vakantie? Zo wordt het leuk

Door Sara Dekens

Een weekendje weg met je broer en de kinderen of een heuse familievakantie met de schoonouders in het zuiden van Frankrijk? Voor sommigen kan het een hele uitdaging zijn. Ook al is jullie band prima, met familie op vakantie gaan smeekt om goede afspraken.

Een heel jaar lang kijk je uit naar die tijd van rust waarin niets moet en alles kan: het grote verlof. Het is hét moment om even al je dagelijkse zorgen en beslommeringen te vergeten en te doen waar jij zin in hebt. Heb je dit jaar besloten om samen met de (schoon)familie op vakantie te trekken? Lees dan snel verder.

Veel hangt af van hoe de band met de (schoon)familie is én van de onderlinge afspraken die jullie maken. Op papier lijkt het een perfect plan: oma en opa gaan mee en kunnen wel even op de kinderen letten, de neefjes en nichtjes houden elkaar wel bezig en ‘s avonds zit iedereen gezellig buiten.

In praktijk kan zo’n familievakantie er echter anders uitzien. Verschillende karakters met uiteenlopende verwachtingen kunnen van een gezellig vakantie een hele uitdaging maken. Het is zeker niet zo eenvoudig om iedereen op elk moment tevreden te houden. Goede afspraken maken goede vrienden, of in dit geval familieleden.

Met de (schoon)familie op vakantie: enkele tips

1. Spreek ter plaatse af

Met een grote groep samen naar een bestemming rijden, is vragen om problemen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen tempo en gewoontes. In plaats van met drie auto’s achter elkaar te rijden en constant op iemand te moeten wachten, spreek je gewoon ter plaatse af. Dit neemt een heleboel stress weg en zorgt ervoor dat iedereen vol goede moed op de bestemming arriveert.

2. Wees kritisch over de bestemming en de accommodatie

Zo’n familievakantie vraagt behoorlijk wat planning en organisatie. De juiste bestemming en accommodatie vinden, is belangrijker dan ooit. Gaan er kinderen mee? Zorg er dan voor dat er ook voor hen voldoende te beleven is. Blije kinderen maken tevreden ouders.

Een eigen huisje of appartement voor ieder gezin is in veel gevallen beter dan samen één groot huis delen. Zo heeft iedereen de ruimte om zich even terug te trekken als het nodig is, en kunnen jullie toch afspreken om samen op uitstap te gaan of gezellig samen te lunchen.

3. Ga voor groepjes

Voor sommige families werken compromissen goed, maar ook met groepjes vormen is niets mis. Zeker niet als je met een grote familie op vakantie bent. Zo kunnen zij die van de zee houden een namiddagje naar het strand met de kinderen, terwijl anderen een stadje in de buurt bezoeken en voor het avondeten zorgen. Op die manier hoeft niemand iets tegen zijn zin te doen en kunnen jullie ‘s avonds aan tafel honderduit vertellen over jullie belevenissen.

4. Neem voldoende tijd voor jezelf

Samen met de (schoon)familie op vakantie gaan, kan heel gezellig zijn, maar soms ook vermoeiend. Zeker voor iemand die gevoelig is voor prikkels is het vaak een uitdaging. Vergeet jezelf niet op vakantie, en zorg voor voldoende me-time. Je hoeft je niet schuldig te voelen wanneer je graag eens alleen een wandeling maakt of je even terugtrekt in je kamer.

5. Go with the flow

Een laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip: go with the flow. Ook al zijn er heel wat afspraken en plannen gemaakt, je zult zien dat er geregeld wat tussenkomt. Zeker als je met kinderen op vakantie gaat. Laat de teugels vieren en geniet van dat extra ijsje. En zitten de kinderen weer naar hun smartphone te staren, profiteer ervan om ook even te rusten in plaats van je erin op te jagen. Het is tenslotte voor iedereen vakantie.

Bron: bedrock.nl

Meer vakantietips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content