Goede vraag: hoe krijg je je puber in beweging?
Stilzitten is het nieuwe roken, wordt al eens gezegd. En voor onze pubers is dat alarmerend, want Vlaamse jongeren brengen gemiddeld 6 tot 9,5 uur zittend door. Om daar verandering in te brengen, is het belangrijk om onze pubers in beweging te krijgen. Maar hoe doen we dat?
Met lagereschoolkinderen in huis reed je misschien wel van de voetbaltraining naar de zwemles en in het weekend stond de jeugdbeweging op het programma. Daarnaast vermaakten ze zich ook door gewoon te spelen. Met pubers is het vaak andere koek. Ze brengen het liefst van al tijd door in hun kamer, zittend, liggend of hangend. Vaak starend naar een van de vele schermen die te allen tijde beschikbaar zijn.
Zitten is het nieuwe roken. Onvoldoende bewegen heeft verschillende gezondheidsrisicoโs tot gevolg, zoals een hoger risico op vroegtijdig overlijden. We moeten met zโn alleen meer bewegen, en we beginnen er maar beter zo vroeg mogelijk mee. Jongeren tussen twaalf en achttien jaar zouden dagelijks minstens zestig minuten aan een matige tot hoge intensiteit moeten bewegen. Dat betekent niet dat ze elke dag een uur op het voetbalveld moeten staan of trainen in de gym. Een inspanning leveren waarbij je hartslag wat sneller gaat, je sneller ademt en licht zweet is in principe voldoende. Maar ook dit haalt maar liefst 87% van de Vlaamse jongeren niet.
Hoe krijg je je puber in beweging?
1. Geef het goede voorbeeld en maak het leuk
Zien sporten doet sporten. Plof jij elke avond uitgeteld in de zetel neer en neem je voor de minste korte afstand de wagen, dan zal het je niet verbazen dat je je puber ook niet gemotiveerd krijgt. Als je tiener ziet dat jij, ondanks je drukke agenda, toch tijd maakt om te sporten, zal dat ook motiverend werken. En het is bovendien ook goed voor jouw gezondheid. Twee vliegen in รฉรฉn klap dus.
Of waarom gaan jullie niet samen bewegen? Er zijn tal van manieren om dat te doen. Ga samen een rondje lopen in de buurt, neem de fiets om samen boodschappen te doen, laat je kinderen helpen met tuinklusjes, of neem ze mee op sleeptouw tijdens een wandeling.
2. Leg geen druk op
โEn, heb je gescoord?โ Een normale vraag na de sportwedstrijd, maar onbewust leg je zo druk bij je kinderen. Sporten moet in de eerste plaats leuk zijn, wie gewonnen of gescoord heeft is bijzaak. Wist je dat de prestatiedruk in de top drie staat van redenen waarom tieners stoppen met sporten? Vraag dus liever of iedereen van de partij was en of ze zich geamuseerd hebben.
Merk je dat je tiener geen plezier meer beleeft aan zijn sport, dan is het misschien tijd om iets anders te proberen. Met ouder worden veranderen ook de interesses. En er zijn heel wat andere sporten om te testen. Wat dacht je van skaten, free running of breakdance bijvoorbeeld?
3. Maak komaf met excuses
ยดGeen tijdยด om te sporten is het bekendste excuus. En hoewel het klopt dat je tiener het in vergelijking met de lagere schooltijd drukker heeft, is een uurtje sporten zeker de moeite waard. En hebben ze door de week geen tijd, dan kunnen die uren Netflix in het weekend best wat teruggeschroefd worden.
Het regent? Ook binnen kun je bewegen, in de sporthal of de gym bijvoorbeeld. Krijg je hen echt met geen stokken het huis uit, dan is er altijd nog YouTube vol trainingsvideoโs of Wii Sports.
Bronnen: vitalschools.be, gezondleven.be, tishiergeenhotel.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!