© Getty Images

Tieners opvoeden: dit maakt het leuk!

Door Sara Dekens

Tieners opvoeden kan behoorlijk uitdagend zijn. Maar het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Benieuwd naar wat tieners opvoeden zo leuk maakt? Dat vertellen wij je graag.

5x tieners opvoeden is leuk

Tieners zijn sarcastisch, maar ook lief

Ze kunnen bij momenten behoorlijk scherp uit de hoek komen, die tieners van tegenwoordig. Ze hebben bovendien op alles wat je zegt een – vaak sarcastisch – antwoord klaar. Je kunt het vervelend vinden, of het zien als een vorm van creativiteit en intelligentie. Sarcasme is namelijk een moeilijke vorm van humor die pas in de laatste fasen van de ontwikkeling voorkomt. In plaats van – in navolging van je tiener – met je ogen te rollen, mag je best trots zijn op zoon- of dochterlief.

Dat ze je vaak van een stevig antwoord dienen, wil trouwens niet zeggen dat ze niet met je inzitten, integendeel. Je tiener mag zich misschien stoer voordoen, hij kan ook erg lief zijn en de beste knuffels geven (zij het niet in het openbaar).

Tieners zijn grappig

Je tiener is niet enkel sarcastisch, maar ook erg grappig. Ze hebben een speciaal soort humor dat we in de meeste gevallen wel kunnen appreciëren. Ze kijken naar dezelfde shows en series en je kunt gezellig inside jokes delen. Tieners doen ook gewoon grappige dingen, vaak omdat ze erg volwassen willen zijn, maar deep down nog een kind blijken. Die kinderen hebben tegenwoordig wel een smartphone en ook de sms-conversaties doen je regelmatig lachen en gieren. Heerlijk, toch?

Tieners zijn fysiek minder vermoeiend dan een baby of peuter

Met tieners in huis lig je ook vaak wakker ‘s nachts. Is de ruzie met de BFF nu opgelost, kan hij die buis voor wiskunde nog ophalen en vindt hij het werkelijk oké om bij de B-ploeg te voetballen? Toch is het fysiek een stuk minder lastig dan elke paar uur opstaan om je baby te voeden of een peuter te troosten.

Het is makkelijker dan de pre-tiener fase

Prijs je gelukkig, de fase van het negenjarige kind is voorbij. Deze pre-tieners weten vaak helemaal niet wat ze willen. Ze willen zelfstandig zijn, maar hebben je ook nog zo hard nodig.

Ook lichamelijk en hormonaal begint er op die leeftijd van alles te veranderen, wat je zoon of dochter erg onzeker maakt. Eens ze in de echte puberteit belanden, worden ze iets rustiger en leren ze een beetje beter communiceren. Met de nadruk op ‘iets’ en ‘een beetje’. 🙂

Magisch: volwassen worden

Niets mooier dan je kind te zien opgroeien tot een mini-volwassene. Neem voldoende tijd om te kijken en te luisteren, want er spelen zich magische dingen voor je ogen af. Ze leren voor zichzelf denken en hebben een eigen mening over – vaak moeilijke – onderwerpen. Het wordt steeds fijner en vooral interessanter om met hen te praten en van gedachten te wisselen.

Bron: Mother.ly

Ook interessant voor elke ouder van een tiener:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content