Getty images

Je tiener gaat uit: 9x goede raad voor jou als ouder

Na het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kregen ook Brusselse discotheken onlangs te maken met gevallen van needle spiking. Daarbij kregen jongeren een prik, waarna ze duizelig en misselijk werden. Als ouder weten we het allemaal: het uitgaansleven is niet helemaal zonder gevaar. Dit kun je doen om je puber zo weerbaar mogelijk te maken. 

Needle spiking, het is alweer een nieuw fenomeen dat jammer genoeg her en der opduikt in het uitgaansleven van onze jongeren. Maar er zijn nog wel andere zaken waarover we ons als ouders van tienerkinderen zorgen maken: verdovende middelen in drankjes, alcohol, drugs of vermoeidheid in het verkeer,…

Moeten we onze kinderen bang maken voor het uitgaansleven? Natuurlijk niet, maar het is wel belangrijk dat we ze op de juiste manier bewustmaken van de mogelijke gevaren. En daarvoor is een vertrouwensband creëren cruciaal. Pedagoog Maud De Buck geeft tips over hoe je dat doet.

De eerste stappen in het uitgaansleven: zo maak je je kind weerbaar

Ga in gesprek

Bij pubers is het vooral belangrijk om een goede band op te bouwen en met hen in gesprek te gaan. Maud De Buck: “Als je iets leest in de krant waarover je je zorgen maakt, bespreek het dan. Vraag wat zij ervan vinden en wat er wel en niet goed aan is. Maak hen duidelijk wanneer je iets niet oké vindt, hoe je dat kunt voorkomen en wat de gevolgen ervan zijn. Maar geef hen ook het gevoel dat ze altijd welkom zijn en erover kunnen praten. Anders is de kans groot dat ze later dingen gaan verzwijgen. Praten je kinderen niet makkelijk, ga hen dan ook niet dwingen. Maak het bespreekbaar zonder hen aan te vallen”, legt Maud De Buck uit.

“Geef je kinderen het gevoel dat ze altijd welkom zijn en over problemen kunnen praten. Anders is de kans groot dat ze dingen gaan verzwijgen”

Maak je standpunt duidelijk

Wanneer je merkt dat je tiener boos wordt, blijf dan zelf rustig. Zo zal hij zich snel aanpassen en zelf ook rustiger worden zodat jullie beter kunnen praten. Het is belangrijk dat je naar je kind luistert, maar daarbij ook je eigen standpunt duidelijk maakt. Geef aan wat niet oké is en wat de gevolgen daarvan zijn. Maud De Buck: “Te veel bestraffen is niet goed. Daar wordt je kind angstig en onzeker van of daar begint hij door te liegen. Wel kun je gepaste gevolgen koppelen aan verkeerd gedrag. Heeft hij bijvoorbeeld iets gestolen? Stuur hem dan naar de winkel om het product zelf terug te brengen en zijn excuses ervoor aan te bieden.”

“Te veel bestraffen is niet goed. Daar wordt je kind angstig en onzeker van of begint het te liegen”

Geef ruimte

Wanneer je kinderen ouder worden, is het belangrijk om hen vrij te laten in de keuzes die ze maken. Maud De Buck: “De puberteit is het kruispunt van controle en zelfstandigheid. Tijdens de puberteit willen jongeren aanvaard worden door hun leeftijdsgenoten en ontwikkelen ze hun eigen identiteit. Het is belangrijk dat je dat als ouder erkent en hen de ruimte geeft om het zelf voor een stuk uit te zoeken. Controleer niet te veel door te zeggen wat wel en niet mag, anders leert je kind geen eigen beslissingen te nemen.”

Op eenzelfde lijn met je partner = duidelijke grenzen stellen

Komen jij en je partner niet altijd overeen als het gaat over de kinderen? Dat kan hen serieus in de war brengen. Maud De Buck: “Zorg ervoor dat je partner en jij overeenkomen bij het nemen van een beslissing. Bespreek moeilijke zaken wanneer je kinderen niet in de buurt zijn. Anders raken ze in de war en weten ze al helemaal niet wat wel en niet kan. Duidelijke en transparante grenzen zijn heel belangrijk. Dat is iets anders dan autoriteit en controle.”

Leer uit conflicten

Maak je weleens ruzie met je puber? Geen zorgen, dat is perfect normaal. Maud De Buck: “Er komen sowieso conflicten, maar dat is een normale ontwikkeling. Elke ruzie of elke crisis is een leermoment. Wanneer jullie allebei rustig zijn, kun je in gesprek gaan om te voorkomen dat die situatie zich nog eens voordoet.”

“Wanneer je je kind echt iets verbiedt, is de kans groot dat hij het toch gaat doen”

Aanvaard vrienden, ook al zijn ze ‘jouw ding’ niet

Soms wil je niet dat je kind omgaat met bepaalde vrienden. Stel jezelf daarbij de vraag of ze echt gevaarlijk zijn voor je kind en geef het een kans om hen beter te leren kennen. “Aanvaard dat je kind met andere vrienden overeenkomt dan jij zou willen. Ga erover in gesprek en maak daarbij de afweging: vormen ze echt een gevaar voor mijn kind of laat ik me leiden door vooroordelen?”

“Wanneer je je tiener echt iets verbiedt, is de kans bovendien groot dat hij het toch gaat doen. Waarom nodig je de vrienden niet eens thuis uit om hen beter te leren kennen? Daardoor geef je aan dat het oké is dat ze vrienden zijn. Zo voelt je tiener zich beter en wil hij ook meer tegen je zeggen.”

“Geef je kind het gevoel dat thuis een veilige plek is. Zo hoeft het geen bevestiging te zoeken in een (soms verkeerde) vriendengroep”

Wees een vertrouwenspersoon

Volgens Maud De Buck is het ten slotte belangrijk dat je als ouder een vertrouwenspersoon bent: “Geef je kinderen tips zonder te praten in termen van ‘moeten’. Aanvaard ze zoals ze zijn en geef hen vooral het gevoel dat ze thuis altijd welkom zijn. Zo voelen ze zich veilig en hoeven ze geen bevestiging te zoeken in een (soms verkeerde) vriendengroep.”

Toch conflicten? Verwijt jezelf niet te veel

Merk je dat het niet altijd even vlot loopt, wees dan niet te streng voor jezelf. Volgens Maud gaan sommige ouders immers beter om met kleine kinderen terwijl anderen het net beter doen met pubers: “Van nature ben je meer een onderhandelaar of gesprekspartner, ofwel heb je meer de neiging om alles voor je kind te doen en te helpen. De onderhandelaars zullen beter overweg kunnen met pubers, terwijl kleine kinderen net veel nood hebben aan die controle. Als je je bewust bent van die fases, weet je dat het niet aan jou ligt en dat je kunt leren hoe je moet reageren.”

Met dank aan pedagoog Maud De Buck.

Meer lezen over (klein)kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

Partner Content