Getty Images

Metaalsmaak in je mond? Dit zijn mogelijke oorzaken

Door Marlies Picavet

Heb jij ook soms last van een vreemde of vervelende metaalsmaak in je mond? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder lees je er meer over.

Metaalsmaak: deze dingen kunnen ermee samenhangen

1. Mondhygiëne

Tandvleesontstekingen en andere problemen met orale hygiëne zijn de belangrijkste oorzaak van een slechte smaak in je mond. Heb je (soms) het gevoel dat je adem niet fris ruikt, bloedt je tandvlees regelmatig en/of ziet het er ongezond uit? Dan is het tijd voor een bezoek aan de tandarts.

Investeren in een goede tandenborstel en vooral niet vergeten te flossen helpt je mondhygiëne al een heel stuk verder. In dit artikel lees je dé gouden tips van de tandarts.

2. Roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je dat die sigaret ook weleens de verklaring zou kunnen zijn voor die metaalsmaak in je mond? Dat zit zo: als je vaak rookt, kunnen je smaakpapillen aangetast worden door de giftige stoffen in de tabaksrook. Dat kan je smaakproces verstoren, waardoor je opeens smaken proeft die niet passen bij hetgene wat je eet of drinkt op dat moment.

De enige oplossing: stoppen met roken! Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hier ontdek je hoe je het slim aanpakt.

3. Medicatie, behandelingen of supplementen

Recent gestart met nieuwe medicijnen, medische behandelingen, vitamines of supplementen? Dan weet je dat daar soms ook een vervelende nasmaak aan verbonden is. De volgende behandelingen, medicijnen en supplementen worden weleens gelinkt aan een metaalachtige (na)smaak:

  • antibiotica
  • antidepressiva met lithium
  • medicatie tegen hartproblemen
  • medicatie tegen jicht
  • medicatie tegen diabetes
  • chemotherapie en radiotherapie
  • supplementen met ijzer, calcium, koper, zink of chroom

Gaat het om medicatie die je maar tijdelijk hoeft te nemen? Dan zal de smaak verdwijnen als je ermee stopt. Moet je ze langere tijd nemen en is de smaak een te storende factor in je leven? Overleg dan met je arts of er andere mogelijkheden zijn.

4. Verkoudheden of infecties

Alsof verkoudheden en infecties nog niet voldoende ongemakken met zich meebrengen, kunnen ze ook nog eens in verband gebracht worden met een lastige metaalsmaak. Vooral problemen met je sinussen en bovenste luchtwegen kunnen de smaak in je mond beïnvloeden. Vaak heb je dan ook last van een hoestje, een verstopte en/of lopende neus en een pijnlijke keel.

Hier zit er niets anders op dan uitzieken en voldoende drinken. Je neus vrijmaken kan al heel wat helpen als het aankomt op je smaak, maar meestal ben je pas echt verlost van nare smaakjes als je echt volledig genezen bent.

5. Allergieën

Misschien een verrassend item in de lijst: ook als je te kampen hebt met allergieën, kun je een vieze smaak ervaren. Dat komt omdat je lichaam vecht tegen datgene waarvoor je allergisch bent. Tijdens dat proces wordt er histamine vrijgegeven in je bloed, en dat is in dit geval de boosdoener.

Vermoed je dat je allergisch bent? Ga dan naar je dokter. Die zal enkele kleine tests uitvoeren of je doorverwijzen naar een specialist om uit te zoeken waarvoor je allergisch bent en wat de beste oplossing is in jouw geval.

6. Zwangerschap

Wie al eens zwanger is geweest, kan je vertellen dat het niet altijd 9 maanden op wolkjes lopen is. Zure oprispingen, gezwollen ledematen, onderbroken nachten, … Het zijn ongemakken die er bij veel vrouwen bijhoren. En nu komt daar dus nog eentje bij: een metaalsmaak in je mond. Die kan veroorzaakt worden doordat je hormonen, vooral in het begin van je zwangerschap, vaak helemaal over hun toeren zijn. Dat verklaart ook waarom je sommige dingen opeens niet meer lekker vindt.

Een voordeel: meestal heb je er vooral last van tijdens de eerste maanden. Daarna stabiliseert je hormoonspiegel weer enigszins. Het hoeft overigens niet altijd specifiek om een metaalsmaak te gaan: sommige vrouwen hebben eerder te kampen met een bittere smaak.

7. Brandend maagzuur

Nog zo’n kwaaltje waar veel zwangere vrouwen mee te maken krijgen (en ook heel wat andere mensen): zure oprispingen en brandend maagzuur. Ook die problemen kunnen voor een vieze smaak in je mond zorgen.

Hier is de boodschap om de onderliggende oorzaak aan te pakken. Antizuur of -refluxmedicatie kan het probleem tijdelijk verhelpen, maar vaak is een aanpassing van je dieet nodig. Ga daarvoor zeker eens langs bij een arts.

8. Dementie of problemen van het centrale zenuwstelsel (vitamine B12-tekort)

Als iemand dement is of wordt, worden bepaalde delen van de hersenen aangetast. Als het deel waar je smaaksensatie geregeld wordt, beschadigd is, kun je smaken opeens heel anders gaan ervaren. Koken met andere of sterkere smaakmakers dan je gewoon bent, kan soms soelaas bieden.

Ook problemen met je centrale zenuwstelsel zoals MS en zelfs depressie kunnen zo’n shift in je smaakervaring teweegbrengen. Wist je trouwens dat ook een ernstig tekort aan vitamine B12 je centrale zenuwstelsel in de war kan brengen? Een supplement is dan vaak nodig om alles (waaronder je smaak) opnieuw in balans te brengen.

9. Blootstelling aan lood of kwik

Tot slot: wie grote hoeveelheden kwik of lood inademt, bijvoorbeeld in een (oud) huis waar verf op loodbasis is gebruikt, kan ook metaal proeven. Naast de lucht kan ook de bodem en het water lood bevatten. Kwik kan dan weer vrijkomen in de buurt van industriële sites.

De metaalsmaak die je bij zo’n lood- of kwikvergiftiging ervaart, is in dit geval natuurlijk bijzaak. Het is belangrijk om de oorzaak van de vergiftiging zo snel mogelijk te elimineren (schakel hiervoor zeker professionals in) en medische hulp te zoeken.

 

Een kanttekening bij al deze mogelijke oorzaken van een metaalsmaak: stel zelf nooit een diagnose. Leg eventuele vermoedens altijd voor aan je arts voor je er zelf iets aan probeert te doen.

Bronnen: UK National Health Service, Healthline

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content