3x milieuvriendelijke alternatieven voor wattenstaafjes

3x milieuvriendelijke alternatieven voor wattenstaafjes

Voor velen zijn wattenstaafjes een onmisbaar item in de badkamer. Ze worden gebruikt om make-up aan te brengen, een wondje te verzorgen en – uiteraard – oren schoon te maken, maar wist je dat ze eigenlijk niet zo onschuldig zijn?

Verbod op wegwerpplastic

Als het van Europa afhangt, wordt er binnenkort een streng verbod gelegd op wegwerpplastic: denk maar aan plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes. Dit laatste item is dus allesbehalve goed voor het milieu, maar ze doen je oren dikwijls ook meer kwaad dan goed.

Gevaarlijk voor je oren

Neus-, keel- en oorartsen waarschuwen al langer dat wattenstaafjes gevaarlijk kunnen zijn voor je gehoor:

  • Met een wattenstaafje duw je oorsmeer dieper je oor in, in plaats van het er helemaal uit te halen. Hierdoor verhoogt de druk in je oor en krijg je het risico op ontstekingen.
  • Als je het wattenstaafje te diep duwt, kun je per ongeluk een gaatje in je trommelvlies maken. Een beschadiging aan je trommelvlies kan blijvend gehoorverlies of zelfs tinnitus veroorzaken.

Zelfreinigend

Wist je dat je eigenlijk helemaal geen wattenstaafje nodig hebt? Oorsmeer heeft antibacteriële eigenschappen, waardoor je oren zichzelf reinigen. Wil je je oren toch schoonmaken, dan kun je een vochtig doekje over je pink haken en er even mee in je oor gaan om het zichbare oorsmeer te verwijderen. Of gebruik één van deze milieuvriendelijke alternatieven!

3x milieuvriendelijke wattenstaafjes

1. Oriculi: bamboe oorstaafje

Oriculi

De Oriculi is een ecologisch staafje gemaakt uit bamboe. Je gebruikt ‘m 1 tot 2 keer per week om het zichtbare oorsmeer te verwijderen. De Oriculi heeft bovenaan een gekleurde parel, zodat elk gezinslid z’n eigen staafje heeft (€ 4,50 – bekijk het hier).

2. Metalen oorreiniger

Set van 6 stuks oorreinigers

Met deze herbruikbare oorreinigers kun je veilig oorsmeer verwijderen. De ronde, open lepelvorm zorgt ervoor dat je de buitenste gehoorgangen van je oor makkelijk kunt reinigen (€ 13,95 – bekijk het hier).

3. Metalen oorlepeltje

Deze drie oorlepeltjes hebben twee kanten: met het spiraalvormige uiteinde kun je makkelijk oorsmeer oppikken en met de andere kant kun je de buitenste gehoorgangen veilig schoonmaken (€ 2,99 – bekijk het hier).

Coverbeeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)