iStock

Oren reinigen: 5x veilige alternatieven voor wattenstaafjes

Door Jolien Thieleman

Voor velen zijn wattenstaafjes onmisbaar in de badkamer. Ze worden vooral gebruikt om je oren te reinigen, maar dat is niet altijd zo’n goed idee: behalve dat ze slecht zijn voor het milieu, kunnen ze ook ernstige gehoorschade veroorzaken.

Gevaarlijk voor je oren

Neus-, keel- en oorartsen waarschuwen al langer dat wattenstaafjes gevaarlijk kunnen zijn voor je gehoor:

  • Met een wattenstaafje duw je oorsmeer dieper je oor in, in plaats van het er helemaal uit te halen. Hierdoor verhoogt de druk in je oor en is er meer risico op ontstekingen.
  • Bovendien heeft oorsmeer antibacteriële eigenschappen, waardoor je oren zichzelf reinigen en beschermen tegen schimmels en bacteriën. Wattenstaafjes kunnen die bacteriën dus dieper in je oor duwen.
  • Als je het wattenstaafje te diep duwt, kun je per ongeluk een gaatje in je trommelvlies maken. Een beschadiging aan je trommelvlies kan blijvend gehoorverlies of zelfs tinnitus veroorzaken.

Oren veilig reinigen

Je oren reinigen met een wattenstaafje kan dus gevaarlijk zijn voor je gehoor, en omwille van de antibacteriële eigenschappen, is het ook nergens voor nodig. Oorsmeer houdt je gehoorgang immers ook gesmeerd, zodat deze niet uitdroogt en begint te jeuken.

Toch kan het fijn zijn om je oren schoon te maken en het oppervlakkige oorsmeer te verwijderen. En dan zijn er gelukkig heel wat veilige, én vaak ook nog milieuvriendelijke, manieren om dat te doen.

1. Doekje

Eigenlijk hoef je enkel je oorschelp te reinigen en het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang te verwijderen. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje of hypoallergeen, parfumvrij vochtig doekje gebruiken: haak het over je pink en ga er even mee in je oor om het zichtbare oorsmeer weg te halen. Zo weersta je aan de verleiding om dieper in je oor te gaan.

2. LastSwab

Om de plooien in je oorschelp schoon te maken, kun je wel een wattenstaafje gebruiken. Dat kan met een klassiek exemplaar, maar er zijn ook al milieuvriendelijke alternatieven op de markt. De LastSwab bijvoorbeeld: een herbruikbaar, duurzaam en hygiënisch staafje met twee uiteindes waarop een flexibel en makkelijk afwasbaar ‘watje’ zit (LastSwab, € 11 bij Kudzu).

3. Oriculi

De Oriculi is een ecologisch staafje gemaakt uit bamboe. Je gebruikt ‘m 1 tot 2 keer per week om het zichtbare oorsmeer te verwijderen. Belangrijk is dus dat je er niet volledig mee in je gehoorgang gaat, maar enkel het oorsmeer rond het uiteinde van je gehoorgang verwijdert. De Oriculi heeft bovenaan een gekleurde parel, zodat elk gezinslid z’n eigen staafje heeft (Lamazuna, € 4,50 bij Kudzu).

4. Metalen oorreiniger

Metalen oorlepeltjes, zoals hieronder afgebeeld, zijn onder andere verkrijgbaar bij de apotheek en zijn erg veilig om de buitenste gehoorgangen van je oor makkelijk te reinigen. Omdat de lepeltjes open zijn, duw je het oorsmeer niet dieper in je oor, maar schraap je ‘t er makkelijk uit. Blijf wel steeds rond het uiteinde van je gehoorgang en ga dus niet met het lepeltje diep in je oor (Waschbär, € 13,95 voor 6 stuks).

5. Warm water

Wil je toch iets grondiger reinigen? Laat dan warm water (niet té warm) of een zoutoplossing in je gehoorgang lopen. Gebruik hiervoor een kleine warme waterstraal tijdens het douchen of een set voor oorspoelingen. Na een paar minuten maakt het lauwe water je oorsmeer zacht, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Doe dit wel enkel als je weet dat je trommelvlies intact is.

Belangrijk

Wanneer je voelt dat je gehoorgang volledig verstopt is, of als je last hebt van kwaaltjes zoals gehoorverlies, duizeligheid, vloeistof uit je oor of tinnitus (oorsuizen), ga dan niet zomaar zelf aan de slag om oorsmeer te verwijderen. In dit geval klop je best even aan bij een audioloog, huisarts of NKO-specialist om erger te voorkomen.

Ook over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content