4x betaalbaar en gezond eten

Door De Redactie

Gezond eten lijkt misschien lastig. Toch hoeven gezonde boodschappen niet altijd duur te zijn. 4 tips voor betaalbaar en goedkoop eten.

Start met een goede voorbereiding

Goedkoop inkopen doen begint met een goede voorbereiding. Dat betekent dat je eerst je voorraad bekijkt. Wat heb je nog in huis en wat moet binnenkort op? Vul op een receptensite het product in waarmee je wil koken. Je vindt dan al snel een bijpassende maaltijd. Ook boodschappenlijstjes kun je efficiënt maken. Wat heb je écht nodig? Een weekmenu is handig. Je hoeft dan minder vaak naar de winkel. En je komt minder snel in de verleiding om aanbiedingen te kopen die je niet nodig hebt.

Bewust boodschappen doen

Kies vooral voor producten die in promotie zijn. Is de broccoli afgeprijsd? Neem die dan in plaats van de bloemkool die op je boodschappenlijstje staat. Staan de rijst, pasta of diepvriesgroente in de aanbieding? Dan kun je er meer van inslaan. Deze producten zijn langer houdbaar.

Kies volgens het seizoen

Veel groenten en fruit zijn goedkoper in een bepaald seizoen. Kies vooral voor deze seizoensproducten. Een handig hulpmiddel hiervoor is de groente- en fruitkalender van Velt. Ongesneden groenten zijn goedkoper dan voorgesneden groenten in zakken. En ze blijven langer goed. Ook diepvriesgroenten zijn vaak goedkoper dan voorgesneden groenten. Kijken en vergelijken is de boodschap!

Vervang vlees en vis (af en toe)

Vlees en vis vormen het duurste onderdeel van de maaltijd. Peulvruchten zijn goedkoper én het zijn ook nog eens goede vleesvervangers. In een maaltijd kun je een portie vlees van 100 gram vervangen door 135 gram (2-3 opscheplepels) peulvruchten, zoals bonen, linzen of kikkererwten. Eén keer per week vis eten is goed voor je gezondheid. Goedkopere vis uit de diepvries of bijvoorbeeld sardientjes uit blik is een prima alternatief.

Bron: Margriet – Beeld: Getty Images

Lees zeker ook even deze kersverse gezondheidsartikels:

Partner Content