Dokter Hendrik Cammu: 5x feit en fabel over eten en bewegen

Door De Redactie
In zijn nieuw boek ‘Wat moet ik nu geloven, dokter?’ licht dokter Hendrik Cammu feiten en fabels uit over eten en bewegen. Volgens hem de beste versie van de waarheid. Want dé waarheid? Die bestaat niet.
Wat is gezonde voeding en beweging nu eigenlijk? Dat is niet zo evident volgens hem. Voedselonderzoek is immers extreem moeilijk. Toch lichtte de arts in Van Gils en Gasten op Eén een tipje van de sluier op met enkele opvallende waarheden en leugens.

Dansen is een ideale manier om te bewegen

2 uur dansen is hetzelfde als 2 uur fitnessen. Het is een volwaardige sport. Bovendien is het ook goed om je coördinatie te trainen. Als je dansles volgt, moet je je hoofd erbij houden en dat is dan weer goed voor mensen met beginnende Parkinson of Alzheimer.

Vooral het vet rond je buik is gevaarlijk

Het vet van je achterwerk is statisch vet. Vet dat je lichaam enkel in tijden van nood of honger aanspreekt. Maar een bierbuik is dynamisch. Het breekt af en het bouwt op. Tijdens dat proces passeert het via het bloed door de lever. Waardoor het aan de wanden van je bloedvaten kan blijven plakken. Die slibben zo makkelijker dicht.

Enkel bewerkt vlees verhoogt de kans op darmkanker

Volgens de arts is het niet zo dat mensen die veel rood vlees eten een verhoogde kans op kanker hebben. Bij bewerkt vlees, zoals charcuterie, is dit wel het geval. Maar dan enkel bij mensen die het gedurende een lange periode vaak eten.

Wees niet bang voor E-nummers

E-nummers maken je voedsel beter en veiliger, vertelt de dokter. Het zijn stoffen die door de EU zijn erkend. Zonder die stoffen zou het voedsel onder je neus liggen rotten.

De BMI is flauwekul

Volgens dokter Cammu mag je niet te veel waarde hechten aan de body mass index (BMI). Tussen 22 en 27-28 is er qua ziekte en gezondheid weinig verschil. En voor oudere mensen is het zelfs beter om wat te veel te wegen. Ze kunnen dan beter tegen schokken als ze zwaar ziek worden.

Bron: De Redactie – Beeld:VRT

Lees ook zeker deze artikels:

Partner Content