Getty Images

7 goede redenen om wat vaker havermout te eten

Door De Redactie

Hoewel havermout vroeger een nogal oubollig bijklank had, is het papje helemaal terug van weggeweest. Staat havermout nog niet standaard op jouw weekmenu? Hier zijn 7 redenen om je te overtuigen om vaker havermout te eten.

Cholesterolverlagend

Eet je één kom havermout per dag? Dan kan dat je cholesterolniveau al met 8 à 23% (!) doen zakken. Havermout bevat namelijk een specifieke vezel die bewezen cholesterolverlagend werkt.

Goed voor je hart

Zet nog maar een potje op het vuur, want havermout zou ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen én het bevat bepaalde antioxidanten, de zogenaamde avenanthramides, die je alleen in haver terugvindt.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Zoals je misschien wel weet, geeft een kom havermout je lang een vol gevoel. Ideaal dus om je dag mee te beginnen! Omdat je lichaam haver langzaam gaat verteren, krijg jij heel gelijkmatig energie. In tegenstelling tot geraffineerde suikers die de bloedsuikerspiegel snel doen pieken en vervolgens weer instorten.

Betere concentratie

Omdat havermout je bloedsuikerspiegel stabiel gaat houden, krijg je niet te maken met het befaamde ‘dipje’ en boosten die havervlokken als het ware dus je concentratievermogen.

Gewichtsverlies

Je lichaam moet best hard werken om trage koolhydraten, zoals havermout, af te breken. Dat zorgt ervoor dat je langer een voldaan gevoel hebt en je dus niet zo snel naar (ongezonde) snacks gaat grijpen. Daarnaast helpt de vitamine B6 in havermout je spijsvertering en helpt havermout bij de opbouw van spieren. Ideaal als je die dag nog gaat sporten, dus!

Goede nachtrust

Diezelfde vitamine B6 zoals hierboven genoemd, helpt je ook bij de aanmaak van serotonine (ook wel het ‘geluksstofje’ genoemd). ‘s Avonds wordt die serotonine melatonine, het stofje dat ervoor zorgt dat je lekker in slaap kunt vallen. ‘s Morgens blij en ‘s avonds lekker ontspannen: win-win!

Mooimaker

Havermout bevat silicium, een stof die zorgt dat je haar en nagels in topconditie gaan verkeren. Zelfs door een maskertje van je havervlokken te maken, kan je al profiteren van die schoonheidsvoordelen. Dat doe je door wat havermout met honing en warm water te mengen. Het maskert reinigt je poriën en zal dode huidcellen verwijderen. De eiwitten in het goedje zorgen dan weer voor een zachte, gehydrateerde huid. Klinkt heerlijk, toch?

Inspiratie voor lekkere recepten met havermout:

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content