7 goede redenen om wat vaker havermout te eten

7 goede redenen om wat vaker havermout te eten

Het is je vast al opgevallen: havermout is al een tijdje terug van weggeweest. Overal zie je recepten en tips om te leren genieten van de gezonde smaakmaker. Toch niet helemaal overtuigd? Hier zijn 7 redenen om wat vaker te kiezen voor havermout.

Verlaagt cholesterol

Havermout bevat een specifieke vezel die in de afgelopen 50 jaar heeft bewezen het cholesterolniveau te verlagen. Éen kom per dag kan het niveau al met 8 tot 23% verlagen – en dat is heel veel.

Goed voor je hart

Dezelfde eigenschappen van havermout die ervoor zorgen dat het cholesterol omlaag gaat, helpen ook het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Daarnaast bevat het ook anti-oxidanten die alleen in haver zitten. Deze zogenaamde ‘avenanthramides’ helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Het is heel goed om de dag te beginnen met havermout omdat het je lang een vol gevoel geeft. Het lichaam verteert de haver langzaam waardoor het je heel gelijkmatig voorziet van energie. Geraffineerde suikers daarentegen doen de bloedsuiker snel pieken en vervolgens weer net zo hard instorten – waardoor je weer honger krijgt.

Boost voor je concentratie

Om dezelfde reden als hierboven: je krijgt na het ontbijt geen dip omdat de oplosbare vezels de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Gewicht verliezen

Omdat je lichaam zo hard moet werken om de trage koolhydraten af te breken, heb je lang geen hongergevoel en dus ook niet de neiging naar (ongezonde) snacks te grijpen. Vitamine B6 helpt de spijsvertering en bovendien helpt havermout bij de opbouw van spieren, wat fijn is als je sport.

Slapen als een roosje

De vitamine B6 in havermout helpt bij de aanmaak van serotonine – het geluksstofje. En ’s avonds wordt uit serotonine melatonine gemaakt – het stofje dat ervoor zorgt dat je in slaap valt. Zo’n kommetje zorgt er dus voor dat je blij wakker wordt en lekker in slaap valt.

Havermout maakt je mooi

Het silicum in havermout brengt haar en nagels in topconditie. Vind je het echt niet lekker? Je kan het ook van de schoonheidsvoordelen profiteren door er een maskertje van te maken. Meng havermout met honing en warm water om poriën te reinigen en dode huidcellen te verwijderen. De eiwitten en structuur van havermout zorgen ook nog eens voor een zachte, gehydrateerde huid.

Bron: Libelle.nl – Beeld: Getty Images

Wat dacht je van deze recepten?

Kun je nog wel wat andere gezondheidstips gebruiken? Dan zijn deze artikels vast interessant voor je!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)