6 ideeën met havermout

havermout

Makkelijk, gezond, voedzaam en bovendien heel erg lekker: dat is havermout in een notendop. Het prijkt zelfs bovenaan ons lijstje van favoriete voedingsmiddelen. Lees hier waarom! 

Havermout = hip

Voor het geval dat je het helemaal gemist hebt: havermout is hip. Voor bij je ontbijt, verwerkt in koekjes, zelfs in smoothies. Hoe komt dat?

  • Havermout is gezond.
  • Het verlaagt de cholesterol, bevat veel anti-oxidanten en is van nature glutenvrij. Het is bovendien ook superlekker én zorgt ervoor dat je je lange tijd verzadigd voelt en niet snel naar een koekje of snoepje pakt.
  • Het is ook een goedkoop product en is lang houdbaar, indien je de verpakking goed afsluit.

Wat is het eigenlijk?

Havermout zijn volgens een bepaald procédé tot vlokken geplette haverkorrels. Maar er bestaan verschillende soorten, en de bereidingstijd wil al eens verschillen.

  • havermout: van de hele haverkorrel, kooktijd 15 minuten.
  • snelkokende havermout: van gebroken haverkorrels, kooktijd 5 minuten.
  • instant havermout: is voorgekookte, snelkokende havermout. Wordt meestal in zakjes verkocht waar je alleen nog melk of water aan toe moet voegen, en bevat vaak suiker, zout en andere smaakmakers.

Wil je havermout gaan eten omdat het gezond is? Kijk dan even op de ingrediëntenlijst op de verpakking of er niet te veel smaakmakers en andere stoffen aan toegevoegd zijn.

Wat kun je ermee maken?

Havermoutpap

Waarschijnlijk de bekendste bereiding met havermout. Kook je havermout in melk of water en voeg er naar smaak suiker, honing of een andere zoetstof naar keuze, vers of gedroogd fruit en/of gehakte noten aan toe. Voor 1 l melk heb je ongeveer 80 g havermout nodig. Kijk voor de juiste kooktijd op de verpakking van de havermout.

Moet het bij jou ‘s morgens snel gaan? Verdeel je havermout en de smaakmakers dan al vooraf in plastic zakjes en maak er elke ochtend eentje klaar.

Lekkere combi’s zijn:

  • 30 g havermout + 2 el gedroogde cranberries
  • 30 g havermout + snuifje kaneel + 2 el in stukjes gesneden gedroogde appel
  • 30 g havermout + 1 el gedroogde rozijnen + 1 el gehakte geroosterde amandelen

Doe alles in een kommetje waarin de havermout in volume kan verdubbelen, overgiet met 180 ml melk of water en zet 3 minuten in de microgolfoven. Voeg suiker, honing of een andere zoetstof naar smaak toe. Probeer ook eens hazelnoot- of amandelmelk voor je havermoutpap: een lekker plantaardig alternatief voor dierlijke zuivel.

Pannenkoeken

Waarom zou je de gewone bloem in pannenkoeken eens niet vervangen door haverbloem? Die maak je makkelijk zelf door havermout fijn te mixen in de blender of keukenmachine.

Koekjes en cakes

Lekker knapperige havermoutkoekjes… Je blijft ervan smullen! Doe wat honing in het deeg, dat is lekker bij havermout, of roer er nog wat rozijntjes of stukjes bakchocolade door.

Ook in een cake kun je een deel van de bloem vervangen door haverbloem, of maak eens een oh zo populaire mugcake. Dat is een cakeje waarvoor je alle ingrediënten mengt in een grote kop, bakt in de microgolfoven en meestal ook warm eet.

Meng in je kop bijvoorbeeld:

  • 3 el melk
  • 1 el olie
  • 1 el suiker
  • 3 el zelfrijzende bloem
  • 1,5 el havermout
  • 1 el gehakte hazelnoten
  • en een snuifje kaneel.

Schep 1 eetlepel chocopasta met hazelnoten op het beslag en duw het onder in het cakebeslag. Zet 30 seconden in de microgolfoven op 700 W en vervolgens nog 15 seconden. Laat 5 minuutjes staan voor je het cakeje opeet. Een echte verwennerij!

Crumble

Havervlokken door het crumbledeeg geven je crumble een lekker krokant korstje. Voor extra crunch kun je 100 g havermout in een pannetje doen met 100 g suiker en 50 g boter en omroeren tot de boter gesmolten is. Strooi dit over je schaaltje met fruit, en bak het krokant in de oven. Heerlijk!

In een smoothie

Een smoothie krijgt meteen meer body als je er wat havermout doorheen mixt. Het houdt het hongergevoel langer weg.

In je yoghurt

Maak een lekkere granola of muesli om door je yoghurt te mengen, of zet ‘s avonds je potje yoghurt of melk met havermout en fruit al klaar in de koelkast. Meng 30 g havermout met 160 à 180 ml melk, 180 ml yoghurt, fruit naar keuze en suiker of een andere zoetstof naar smaak. Zet afgedekt in de koelkast tot de volgende ochtend, zodat de havermout goed kan zwellen. Voeg eventueel nog wat nootjes of granola toe voor wat crunch en je ontbijtje is klaar.

En probeer ook deze eens

Havermout kun je ook over een salade strooien, je kunt er een stukje vlees of vis mee paneren, je kunt ook een deel van de bloem in pizzadeeg of brooddeeg vervangen door havermout. Een echte aanrader.

Kijk hier alvast hoe je deze zalige havermoutcrumble maakt:

Nog meer lekkere recepten

Je havermoutgerecht is extra lekker in deze leuke kommetjes:

Lees ook:

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)