Beter sporten? Pas deze ademhalingstechnieken toe

Door Jolien Thieleman

Je ademhaling onder controle houden is van groot belang tijdens het sporten. Je geeft je lichaam de nodige energie en zorgt ervoor dat je spieren goed blijven functioneren. Wist je dat er verschillende ademhalingstechnieken zijn voor elke soort training?

Tijdens krachttraining

Als je met gewichten traint, is het extra belangrijk om je te concentreren op je ademhaling. Sportcoach Mike Dovannik geeft hierbij een handige tip: “Adem in op de momenten dat je de minste hoeveelheid kracht hoeft te leveren en adem uit wanneer je het even lastig hebt. Zo is het makkelijker om je spieren aan te spannen en een mooie vorm te behouden.”

Weet wel dat deze ademhalingstechniek kan zorgen voor een (tijdelijke) hogere bloeddruk, dus als je daar last van hebt, kun je dit beter niet doen.

Tijdens cardiotraining

Tijdens een cardiotraining, waarbij je je uithoudingsvermogen traint, is blijven doorademen belangrijk. “Het zorgt ervoor dat het niveau stikstofmonoxide in je lichaam stijgt, een stof die je helpt ontspannen en ervoor zorgt dat je bloed blijft doorstromen, wat je nodig hebt tijdens een ritmische activiteit,” zegt sportpsycholoog Marta Montenegro. Probeer daarom eens een ademhalingstechniek waarbij je drie seconden in- en twee seconden uitademt.

Tijdens het stretchen

Stretchen verlengt je spieren, warmt ze op of koelt ze af en voorkomt blessures en stijfheid. Na het sporten helpt het je ook ontspannen, waardoor je hier best focust op een diepe, rustige inademing. Voer je stretchoefening geconcentreerd uit en de uitademing volgt vanzelf.

Tijdens het herstel

Vind je dat je sportsessie vlot ging, maar ben je achteraf toch nog buiten adem? Je lichaam geeft zo een teken dat het zuurstof nodig heeft om je energielevel aan te vullen. De sportcoach vertelt dat je tussen oefeningen door diafragmatisch kunt ademhalen: dankzij diepe buikademhalingen pomp je meer zuurstof in je longen en spieren, waardoor je tijdens de volgende oefening beter zult presteren. Probeer je buik te ‘vullen’ en te ‘legen’ en laat hierbij je borst niet bewegen.

Bron: Womenshealthmag.com – Beeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content