© Getty Images/iStockphoto

‘Help, ik word bedrogen’: 6 veelvoorkomende dromen verklaard

Door Rani Merckx

Naakt in de les zitten, te laat komen voor het examen, kunnen vliegen… klinkt herkenbaar? Ontdek hier wat je nachtelijke hersenspinsels over je vertellen.

1. Help, ik word bedrogen…

De droom

Je ontdekt dat je partner je bedriegt. Je bent in de war, geschrokken en bang. Zodra je wakker wordt, besef je dat in deze nachtmerrie je diepste angst naar boven kwam.

Wat zegt het over jou?

Bij iedereen die een relatie heeft, leeft onbewust de angst dat je partner je vroeg of laat bedriegt. Hoe gelukkig jullie ook zijn, helemaal zeker dat dat nooit gaat gebeuren ben je nooit. Aanvaard dat die angst er is – je hebt geen controle over anderen, alleen over jezelf – maar probeer je partner te vertrouwen, dat is het beste voor je relatie.

Wat als… jíj de ontrouwe partner bent?

Je droomt over een opwindende ontmoeting met je minnaar en zou willen dat die eeuwig kon blijven duren. Je voelt een lichte teleurstelling als je wakker wordt. Erken dat het een – weliswaar plezierige – droom was en wees blij dat hij zich in een andere wereld afspeelde. Kijk tegelijk aandachtig naar je relatie en vraag je af wat je zou kunnen doen om die te verbeteren. Heb je misschien behoefte aan wat meer spanning? Probeer dat ook eens aan te kaarten bij je partner, wie weet waar het jullie brengt.

2. Brokkenmaker

De droom

Metselwerk dat verkruimelt, muren die scheef gaan staan, een buitenhoek die op het trottoir valt… En elke keer als je iets probeert overeind te houden, begint iets anders vervaarlijk te hellen. Je bent bang dat het dak er ook aan gaat, maar dat is gelukkig stevig genoeg.

Wat zegt het over jou?

Deze grimmige droom weerspiegelt misschien je wankele gemoedstoestand. Het kan om de fundamenten van je relatie gaan, of om die van je werk. Maar wanhoop niet: als het dak nog stevig staat, betekent dat dat je geestelijke weerbaarheid prima is. Put daar troost en moed uit, maar ga toch ook op zoek naar manieren om de ‘muren te herstellen’, bijvoorbeeld via een goed gesprek met een vriendin, of een vorm van therapie, want er is toch iets dat niet klopt in je leven.

3. Het toilet, en snel!

De droom

Je zwerft van kamer naar kamer. Je moet dringend, maar er is nergens een toilet te bespeuren. De nood wordt almaar hoger en je wordt bang dat je op een bepaald moment niet meer zult kunnen inhouden. Best gênant…

Wat zegt het over jou?

Naar toilet gaan is het loslaten van alles wat je lichaam niet nodig heeft. Ook geestelijk kun je onnodige en nutteloze dingen met je meesleuren. Daar maken dromen je soms attent op: laat los wat je niet meer nodig hebt. Deze droom legt ook je angst bloot om jezelf in het openbaar te kijk te zetten. Probeer te accepteren dat dit inderdaad kan gebeuren, hoe erg jij dat ook vindt.

4. In je nakie

De droom

In je droom sta je klaar om een voordracht te geven. Je begrijpt niet waarom de mensen in de zaal elkaar aanstoten en tegen elkaar fluisteren. Plots besef je: je bent helemaal naakt. Toch begin je aan je speech. Je krijgt applaus.

Wat betekent het?

Vraag honderd vrouwen of mannen naar wat zij het allergênantst zouden vinden, en ze zullen antwoorden: als enige naakt in het openbaar staan. Tegelijk kan naakt zijn een bevrijdende ervaring zijn. Haal moed uit je droom: je was dapper genoeg om door te zetten én iedereen bleef geboeid luisteren. Neem dat gevoel mee naar het echte leven, en toon wat meer lef af en toe.

5. Baby on board

De droom

Je bent onverwachts zwanger (en ja, ook mannen kunnen deze droom hebben!) en blij met het idee dat je nieuw leven op de wereld gaat zetten.

Wat zegt het over jou?

Bijna altijd betekenen dromen over zwangerschap het verlangen naar verandering, wat leven in brouwerij. Wou je ooit een boek schrijven, van job veranderen, een leuke hobby doen? Ga de uitdaging aan en probeer eens iets nieuws. Maar weet dat een zwangerschap tijd in beslag neemt: geef nieuwe dingen de tijd om te groeien en verwacht niet meteen resultaat.

6. Wow, ik kan vliegen!

De droom

Je vliegt zo vrij als een vogel. Zonder enige inspanning stijg je op en zweef je door de lucht. Dat je dit kúnt, geeft je een heel warm gevoel.

Wat zegt het over jou?

Dromen over vliegen zijn meestal prettig. Door de lucht zweven en over het landschap scheren, geven je een gevoel van vrijheid en controle. Maar het is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Geniet van het gevoel bij het wakker worden, maar keer daarna letterlijk en figuurlijk met beide voeten terug op de grond.

Wat als… je almaar wegvliegt?

Je hebt het geweldig naar je zin en vliegt almaar hoger. Tot je een duikvlucht neemt en ver onder je je huis ziet. Plots is het goede gevoel weg. Vraag je af waarom je zo graag weg wilt van huis: wat speelt daar dat jij niet onder ogen wilt of kunt zien? Op de vlucht slaan voor problemen of twijfels is niet de beste manier.

6. Daar zijn die examens weer

De droom

Een klassieker in dromenland: je meldt je voor een examen maar je hebt je totaal niet voorbereid. Als je het blad met de examenvragen omdraait, heb je niet het minste idee van wat je zou kunnen invullen. De moed zinkt je in de schoenen. Wat gaan je familie en vriendinnen wel niet van je denken?

Wat zegt het over jou?

Als we in een droom een examen moeten afleggen of een test doen, dan gaat dat meestal gepaard met gevoelens van onrust en angst. Je droom kan een signaal zijn dat je dit examen eigenlijk helemaal niet wilde afleggen. Wie probeer je te behagen door toch deel te nemen? Misschien moet je ermee ophouden anderen te willen plezieren en naar je eigen verlangens luisteren.

Nieuw: Libelle’s bookzine ‘Wat je dromen je vertellen’

Wil je graag meer lezen over dromen? In onze gloednieuwe bookzine ‘Wat je dromen je vertellen’ worden meer dan 150 dromen verklaard, ontdek je hoe je ze ontrafelt en ontcijfert, en hoe je ze beter kunt onthouden. Want de beelden, verhalen en emoties die je tijdens je slaap ervaart, zijn diep verbonden met je dagelijkse leven.

Bookzine: ‘Wat je dromen je vertellen’ – € 9,95.

Meer interessante weetjes over dromen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content