Bloedneus: de enige juiste manier om het te stoppen

Door Celine Werner

Een bloedneus kan heel lastig zijn, en het komt meestal ook onaangekondigd. Vervelender nog: heel wat mensen gaan hier verkeerd mee om, waardoor het soms lang duurt eer het ophoudt. 

Hier kom je te weten wat de enige juiste manier is om het te stoppen:

Daarom krijg je een bloedneus

Door droge lucht, een verkoudheid, verouderde vaatjes of gewoon zomaar… bloedneuzen kunnen jou op ieder moment overvallen. En hoewel ze meestal onschuldig zijn, zijn ze wel hinderlijk. En al zeker als je denkt dat je het bloeden hebt kunnen stoppen, en dat het later gewoon weer begint.

Niet achterover buigen!

Vroeger werd er ons altijd geleerd om het hoofd achterover te buigen, maar het is net andersom. Door je hoofd lichtjes voorover te buigen, kun je bloed dat naar je neus- en keelholte stroomt makkelijk uitspuwen. En hoe vreemd het misschien ook mag voelen: vergeet niet je neus een keer goed te snuiten om eventuele stolsels te verwijderen.

Zo ga je te werk

  • Ga rustig zitten en snuit goed je neus.
  • Knijp vervolgens je neus dicht, vlak onder het neusbeen. Hierbij kun je je hoofd het best licht voorover buigen.
  • Adem rustig door jouw mond.
  • Blijf zo’n tien minuten zo zitten met je neus dichtgeknepen.

Meestal is het ergste al voorbij na een vijftal minuutjes. Wilt het bloeden écht niet stoppen? Dan neem je waarschijnlijk bloedverdunnende medicijnen in en ga je beter te rade bij de huisarts.

Geregeld last van een bloedneus?

Als je er regelmatig last van hebt, peuter je best niet in je neus en probeer dan ook niet te hard jouw neus te snuiten. Tijdens de wintermaanden kun je bakjes water op de verwarming zetten om te voorkomen dat de lucht in huis te droog wordt.

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be 

Ook de moeite:

Partner Content