Bruiswater: een stiekeme dikmaker?

bruiswater

Vaak verkiezen we bruiswater boven niet-bruisend water omdat het toch nèt iets spannender is dan dat fletse, platte water. Uit een nieuwe, kleinschalige studie blijkt nu dat bruiswater je hongergevoel zou aanwakkeren. 

Een onderzoek van de Birzeit University in Palestina bracht erg verrassende resultaten met zich mee. Blijkbaar zou je honger krijgen van een glas spuitwater. Het koolzuurgas in bruiswater én frisdrank, stimuleert volgens het onderzoek, de aanmaak van het hongerhormoon ghreline. Daardoor ga je meer eten.

Meer eten

De universiteit deed een test op ratten met hetzelfde gewicht. De ratten werden in vier groepen verdeeld: de eerste groep kreeg enkel plat water, een tweede groep suikerrijke dranken zonder koolzuurgas, een derde groep suikerrijke dranken met koolzuurgas en de laatste bruisende dranken zonder calorieën. Na drie maanden bleek dat de ratten uit groep 3 en 4 die bruisende drankjes consumeerden, tot 20% meer aten. Na een jaar merkten de onderzoekers dat deze diertjes meer vet hadden verzameld.

Nog geen definitief uitsluitsel

De Palestijnse universiteit zette de test verder, deze keer op 20 menselijke vrijwilligers. Wanneer de testpersonen spuitwater bij hun ontbijt dronken, was het niveau van het hongerhormoon ghreline tot 6 keer hoger.

Toch biedt deze studie nog geen uitsluitsel. De studie van de Palestijnse universiteit was erg klein, dus zijn er nog bijkomende onderzoeken nodig of er ook bij mensen een langetermijneffect verbonden is aan het drinken van bruiswater. Onze tip? Vervang je glas frisdrank alvast door bruiswater.

Lees ook:

 

Vorig artikel
Maak kennis met de cast van de Libelle-soap ‘Over Eva’
Volgend artikel
Wat je nog niet wist over die heerlijke (zeldzamere?) kop koffie

Bezoek Londen en de Harry Potter studio vanaf € 158

Harry Potter's avonturen zijn misschien voorbij, maar de magie is er nog. Dankzij Harry Potter and the cursed child is de jongen met het ronde brilletje weer hip. Tijd voor een bezoek aan de (zijn) studio. Ook Londen City heeft veel in de aanbieding. Ga langs op beroemde plekken zoals Notting Hill of sta tussen de beroemdheden in Mme Tussaud. Transport en overnachtingen in het 4* hotel zijn inbegrepen!

€158.00 €398.00