Daarom is buiten spelen (én vuil worden) goed voor je kind

Door Rani Merckx

Onder de modder en hier en daar een schrammetje: als ouder vrees je soms voor een broeinest aan bacteriën na een dagje buiten spelen. Laat die ontsmettingsspullen maar staan, want uit onderzoek blijkt dat je kleintjes hier helemaal geen last van hebben!

Afschermen van vuil

Een dikke smakkerd van je viervoeter, rondslingerend speelgoed dat weleens in mondjes terechtkomt, vuile modderhandjes,… Al spelend ontdekken onze kleintjes de wereld. Wat voor hen een grote speeltuin is, zien wij als een broeihaard van bacteriën. Als ouder doe je je best om de kinderen zo schoon mogelijk te houden. Regelmatig de handjes wassen, speelgoed schoonmaken, groenten en fruit goed afspoelen… Maar doen we er wel goed aan om onze kroost af te schermen van zulke viezigheden?

Goed voor het immuunsysteem

Zijn we te beschermend geworden? Of te materialistisch? We zien een duidelijk verschil in het speelgedrag van kinderen tegenover vroeger. Kinderen spelen minder buiten, en dat is geen goed nieuws voor hun gezondheid. Het immuunsysteem van onze kinderen is op jonge leeftijd nog in volle ontwikkeling. Regelmatig in contact komen met verschillende soorten bacteriën – denk aan speelgoed, struikgewas in de tuin of het bos en ziektekiemen van andere kindjes – versterken het immuunsysteem van je kind.

Stijging chronische aandoeningen

Bovendien tonen meerdere studies aan dat chronische aandoeningen zoals diabetes, astma of andere allergieën kunnen veroorzaakt worden door het gebrek aan microben. Wetenschappers stellen dat de overdreven hygiëne en bezorgdheid van ouders vandaag daar een belangrijke rol in speelt.

‘Viezigheden’ om door de vingers te zien:

Niet onmiddellijk in bad of douche

Na het buitenspelen zien je kinderen haast zwart. Als je ze onmiddellijk in bad stopt, doe je de net opgedane blootstelling aan microben teniet. Wacht daar dus even mee. Beperk daarnaast het bad- of doucheritueel van je kind tot 3 keer per week. Zo behoud je de natuurlijke oliën op de huid, die voor een goede hydratatie zorgen. Overdrijf ook zeker niet met de hoeveelheid zeep.

Met modder spelen

Smerig boeltje, maar o zo leuk. Kinderen ravotten naar hartenlust in die modderplas om de hoek. Toch eens geproefd van de vieze smurrie? Geen nood! Dankzij de smaak zullen ze het heus niet nog eens proberen.

Hond laten likken

Je viervoeter, je beste vriend en speelkameraad. Geeft je hond graag natte smakkerds? Helemaal niet erg. Uit onderzoek is gebleken dat spelen met een hond goed is voor een risicovermindering op allergieën en astma. Blijf wel in de buurt, want kinderen weten meestal nog niet hoe ver ze kunnen gaan.

Geef geen antibiotica

Of toch niet te vaak. Antibiotica is een wondermiddel tegen bacteriële infecties en hebben al veel kinderen gered, maar ze zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Ze breken namelijk niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën af. En dat heeft een invloed op aandoeningen zoals astma en andere allergieën. 
Bron: hln.be, goedgevoel.be, gezondheid.be – Beeld: Getty Images

Las je deze nieuwe artikels al?

Partner Content