Simpel uitgelegd: wat is lymfeklierkanker en hoe herken je het?

Simpel uitgelegd: wat is lymfeklierkanker en hoe herken je het?

Het is vandaag Wereld Lymfeklierkankerdag. Maar wat is lymfeklierkanker? Hoe krijg je opgezette klieren en wanneer zijn ze gevaarlijk? We geven je alle informatie in een notendop. 

Wat zijn lymfeklieren?

Je hebt wel honderden lymfeklieren in je lichaam. Ze bevinden zich vooral in de liezen, de oksels, de hals en onder de kaak. De kliertjes zijn afweerorganen, wat wil zeggen dat ze je lichaam beschermen tegen virussen en bacteriën. Is er iets niet pluis? Dan zullen je klieren witte bloedcellen (in dit geval lymfocyten) klaarmaken om je lichaam te beschermen.

Help! Ik voel een opgezette klier

Een opgezwollen klier zorgt al snel voor onrust, maar je hoeft je niet meteen zorgen te maken. Bij een virale infectie zullen de kliertjes vanzelf verdwijnen, bij een bacteriële infectie heb je soms antibiotica nodig. In uitzonderlijke gevallen reageren klieren op een tumor die ergens in het lichaam aanwezig is en in het slechtste geval worden de klieren zelf aangetast door de aanmaak van kwaadaardige lymfocyten. Deze lymfocyten vormen samen een lymfoom, in dat geval spreken we over lymfeklierkanker.

Wat zijn de symptomen van lymfeklierkanker?

Het is eerst en vooral belangrijk om te weten dat er heel wat verschillende soorten lymfeklierkanker bestaan. Het is een algemene benaming waaronder dus heel wat symptomen en varianten op de ziekte kunnen bestaan. Enkele algemene symptomen zijn:

  • gewichtsverlies zonder duidelijke reden,
  • nachtzweten,
  • knobbeltjes onder de oksel of in de hals,
  • hardnekkige jeuk,
  • koorts
  • en vermoeidheid.

Ziekte van Hodgkin?

Je hoort weleens dat lymfeklierkanker de ziekte van Hodgkin genoemd wordt, maar dat is niet volledig waar. Het is slechts een van de vele vormen die de ziekte kan aannemen en ze is zelfs vrij zeldzaam, omdat het over de vorming van specifieke kwaadaardige Reed-Sternberg cellen gaat. Dokter Thomas Hodgkin ontdekte deze variant in 1832. Jaarlijks krijgen zo’n 300 patiënten in België de diagnose.

Wanneer moet je naar de dokter?

Soms is het heel duidelijk waarom je opgezette klieren hebt. Een simpele verkoudheid, een keelontsteking of een griepje kunnen de oorzaak zijn. Zijn je klieren langer dan vijf dagen opgezwollen? Dan maak je best een afspraak bij de huisdokter om ze even te laten controleren. Die kan dan controleren of het om cystes, vetbultjes, infecties van de speekselklieren of verder te onderzoeken lymfeklieren gaat.

Wist je dat…

  • Lymfeklierkanker het vaakst voorkomt bij kinderen en adolescenten tot 20 jaar? Samen met leukemieën en kankers van het centrale zenuwstelsel vormen ze meer dan de helft van alle kankers die zich voordoen in die leeftijdscategorie. Bij volwassenen zijn de meest voorkomende kankers prostaatkanker, borstkanker, longkanker en dikke darmkanker.
  • Lymfeklierkanker de vijfde meest voorkomende kanker is? De ziekte wordt vastgesteld bij 5 à 7 op de 100 000 mensen.
  • De oorzaak van lymfeklierkanker bij 90 tot 95 procent van de gevallen onbekend is?

Beeld: Getty Images

Bronnen: Stichting tegen Kanker, Gezondheid.be, UZA (maguza.be), UZ Leuven

Deze artikels wil je vast ook even lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)