Daarom is een boswandeling zo goed voor je!

Daarom is een boswandeling zo goed voor je!
Getty Images

Voel jij je ook zo vrolijk na een frisse boswandeling? Het kleurrijke tapijt van ritselende bladeren en het vrolijk getjilp van vogels hebben er vast mee te maken. Al gaat het veel verder dan dat …

Jawel, in de herfst zijn onze bossen op z’n mooist. Geen ander seizoen leent zich dan ook voor een heerlijke boswandeling als de herfst. Maar is het puur psychologisch dat je blij wordt van de natuur? Of hebben flora en fauna wel degelijk een effect op je gezondheid?

Gezonder leven in het groen

Mensen die dichter bij de natuur wonen, zouden psychisch beter in balans zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Britse University of Exeter.

Ze onderzochten de relatie tussen de psychische gezondheid en de woonplaats van 10.000 mensen. Daaruit bleek dat bepaalde aandoeningen zoals een depressie, angstaanvallen, astma en migraine minder voorkomen bij mensen die dichter bij het groen wonen.

Buitenlucht tanken tijdens een boswandeling

Waarom de natuur precies zo’n positief effect heeft op onze gezondheid, is nog niet duidelijk. Volgens wetenschappers zou de lucht die je inademt heilzame stoffen bevatten. De boslucht zou bacteriën bevatten die je spijsverteringsstelsel versterken. En als dat nog niet genoeg is: we zouden negatieve ionen inademen die allergenen en andere schadelijke stoffen neutraliseren.

Goed tegen stress

Ook je stressgehalte heeft er baat bij. Je ademhaling, hartslag en stresshormonen zouden in een rustmodus komen, waardoor je je veel relaxter voelt. En je hoeft er zelfs de deur niet voor uit! Recent onderzoek heeft aangetoond dat het kijken naar natuurdocumentaires écht ontspannend werkt, en positieve emoties zoals tevredenheid, vreugde en geluk aanzienlijk doet stijgen.

Dus, doe die stevige wandelschoenen maar aan en trek eropuit!

Bron: wibnet.nl

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)