Daarom krijg je dat ene liedje maar niet uit je hoofd

Door Celine Werner

‘s Morgens op de radio en ‘s avonds nog steeds in je hoofd: krijg jij dat ene liedje ook maar niet uit jouw hersenkronkels? Wel, daar is een goede reden voor, lees maar: 

Daarom blijft een lied in je hoofd hangen

Drie ingrediënten

Volgens muziekwetenschapper Henkjan Honing zijn er drie dingen nodig om van een song een hit te maken:

  • Ten eerste is dat herkenbaarheid. Onze hersenen zijn in staat om binnen een tiende van een seconde te herkennen welk muziekgenre je hoort. Dit komt door de klankkleur die we herkennen, zelfs als wij het liedje nog nooit hebben gehoord.
  • Ten tweede gaan we een liedje fijner vinden als er veel herhaling in voorkomt, want ook dat zorgt voor herkenbaarheid.
  • Het derde element is het refrein. De context eromheen zorgt ervoor dat dit stukje tekst eruitspringt. Daarom is dit vaak het deel dat in je hoofd blijft hangen.

De melodie is bepalend

Volgens onderzoekers van Durham University, hangt het van de melodie af of het in je hoofd blijft hangen. Dikwijls hebben de liedjes een simpele structuur met een bepaald ritmisch patroon.

Het weer uit je hoofd krijgen doe je zo

Een oorwurm kan vervelend zijn. Ben je het liedje liever kwijt dan rijk? Beluister het nummer volledig: vaak spelen we maar een paar regels op repeat af in ons hoofd. Het nummer van begin tot eind beluisteren is vaak genoeg om dat stukje weg te jagen.

Ook kauwgum helpt! Hoe dit kan? Volgens de onderzoekers kun je niet zo snel meezingen als je aan het kauwen bent, waardoor het liedje dus ook minder snel in je hoofd komt te zitten. Logisch toch?!

Bron: womenshealthmag.nl – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content